Жан Пол Готие губи собствеността върху марката си

Френският моден дизайнер Жан-Пол Готие  може да изгуби контрола над своята модна къща, която ще премине под ръководството на каталунската компания за луксозна конфекция и парфюми Пуч (Puig), пише водещият френски делови в. "Ле-з-еко".

Жан-Пол Готие, който предпочита да има купувач, способен да допринесе за международното му развитие, иска да запази поста на творчески директор на компанията. Той основа своята марка преди 29 години.

Пуч, която е седмата световна парфюмерийна компания, отказа да коментира тази информация. Парижката модна къща Ермес (Hermеs), която е акционер на 45 процента дял от капитала на Готие, също не коментира. Според пожелали анонимност делови източници Ермес очаква да получи от сделакта няколко десетки милиона евро.Очаква се сделката да бъде подписана в близките дни. Според публикацията Ермес щяла да продаде своите 45 процента в Готие, а делът на основателят на марката ще спадне от 55 на 45 на сто в полза на Пуч, която контролира марките Нина Ричи (Nina Ricci) и Пако Рабан (Paco Rabanne).
Така Пуч щяла да получи мажоритарен дял в групата и била готова да помогне за евентуално увеличаване на капитала, допълва "Ле-з-еко".

Жан Пол Готие, известен като лошото дете на френската мода, е първият дизайнер, който използва "истински хора" - слаби и дебели, млади и стари, красиви и грозни, за представяне на моделите си. Той е роден на 24 април 1952 година в южните предградия на Париж. Жан Пол израства при баба си е е насърчаван от нея да рисува моделите си. Едва 17-годишен, Готие започва да обикаля модните ателиета, за да показва скиците си с модели.
В началото никой не му обръща внимание, но през 1970 година самият Пиер Карден е впечатлен от таланта на Жан Пол и го наема като асистент. В следващите 6 години Жан Пол Готие трупа професионален опит при Жак Естерел, Жан Пату и отново при Пиер Карден. През 1976 година Жан Пол Готие реализира детската си мечта и пуска първата си самостоятелна колекция.
През 1990 година Жан Пол Готие загубва дългогодишния си интимен и бизнес партньор Франсис Менюж, който умира от СПИН. Оттогава именития дизайнер живее сам и е изцяло отдаден на работата си.