Джон Галиано застава пред съда

Модният дизайнер Джон Галиано се явява на процес по обвинение, че е обидил трима души с антисемитски изказвания в парижки бар.

Очаква се 50-годишният моделиер, който беше смятан за един от най-добрите в своето поколение, да се оправдае с пристрастяване към алкохола и наркотиците. Ако бъде осъден, той може да получи присъда до 6 месеца затвор и глоба от 22500 евро.

Пияният британски дизайнер беше арестуван на 24 февруари, след като двойка в парижкото кафене La Perle го обвини, че ги е подложил на тирада от антисемитски изказвания. Друга жена съобщи, че той е направил подобни изказвания през октомври, а по-късно се появи видеозапис на Галиано в същия бар, който обижда някого и заявява "Обичам Хитлер".

Галиано се извини за поведението си, но настоя, че то не е било антисемитско. Той подаде насрещен иск срещу двойката от първия инцидент, като ги обвини в клевета. Появата на видеото доведе до уволнението му от модна къща Dior, която определи поведението и езика му като "особено отвратително". На процеса ще бъдат изслушани 5 свидетели, някои от които ще потвърдят версията на обвинението, а други на защитата. Самият Галиано не си спомня, защото е бил в "изменено състояние на съзнанието". От уволнението си насам Галиано не работи и се лекува от пристрастяването си към алкохола и наркотиците. /АФП