Джани Версаче създал елитната проститутка

Джани Версаче, скандален и дързък по отношение на женската сексуалност.

Моделите му са повече от предизвикателни и не малко пъти световната преса е наричала дрехите му прекалено дръзки, прекалено брутални. Тези твърдения дават повод да се говори, че Версаче е създал елитната проститутка. Това каза в интервю за БГНЕС Анелия Николова, сътрудник на издателство "Колибри", което пусна на родния пазар първата биография на легендарния дизайнер.

Джани Версаче, един от най-колоритните и талантливи дизайнери на 20-ти век, е вдъхновен от древноримската култура, защото е роден в един провинциален град Реджо Калабрия. Неговата майка е модистката за онова време. От 6-годишен той започва да я следва навсякъде, пътува с нея, когато тя купува платове, стои през цялото време в ателието й. Той единствен от всичките си братя и сестри от прекалено ранна детска възраст започва да проявява интерес към модата.

През всичките години на упорит труд, Версаче остава верен на корените си. Изключителен традиционалист спрямо собственото си фамилно наследство. "За това не случайно марката символ на Версаче е медузата Горгона, която той избира от древногръцката митология. В неговия град прекалено много присъстват тези мотиви, останали от някогашната гръцка империя и Древен Рим", обясни Анелия Николова.

Противно на всички, които смятат професията дизайнер за човек, който само драска скици, а някакви други хора съживяват нарисуваното, Джани Версаче твърдо настоява, че никой не може да нарече себе си дизайнер, ако не е добър шивач. "Той иска да разбули онзи мит, че дизайнерът е просто една модна фигура, която стои и твори модни скици. Всъщност дизайнерът е един човек с ножица, с метър, който работи много усилено, за да може да сътвори модела, който иска. За това той е участвал много активно в този процес и не е захвърлил нещата в един отдел "Кройка"", сподели Анелия.

Парите, както за всички са имали значение и за него. В книгата има цяла глава, озаглавена "Пари", но той не се е трудил само за тях. "Отново парадоксално дори, когато италианската икономика или световната са били в криза Версаче е печелил и то все повече и повече. Всяка изминалата година неговите финанси се увеличават. Това се случва и благодарения на брат му Санто, който е завършил финанси. Заедно с него и Донатела Версаче те оглавяват компанията "Джани Версаче ООД" , която е главата на цялата тази машина за пари, дрехи и изкуство", разказа Анелия Николова.

През творческия си път Джани получава не само похвали, но и много сериозни критики. Обвиняват го, че моделите му граничат с кич, но той твърдо смята, че това е мнение на хора, които "не могат да се осмеляват".

"Той е бил изключително скандален по отношение на показването на женската сексуалност. Неговите модели са били повече от предизвикателни и не малко пъти световната преса е наричала неговите колекции в даден период прекалено дръзки, прекалено брутални. Това е дало повод да се говори, че той е създал елитната проститутка. Неговите модели са се появявали в толкова скандално облекло, че то е приличало по-скоро на някои определени улици в дадени градове. Никой обаче не може да отрече класата на това облекло. Той никога не прекрачва границата и не навлиза в пошлостта, за което е признат за абсолютен талант", обясни Николова.

В момента модна къща Версаче се оглавява от сестра му Донатела. Марката продължава да следва линията на поведение на легендарния Джани.