Shakira се срещна с Президента Обама

Вчера, 22 февруари, певицата и активист Shakira се срещна с президента Обама и вице президента Байдън в Белия дом, за да обсъдят своите общи интереси в насърчаването развитието на децата в ранна възраст и обучението като цяло.

“Беше огромна привилегия да седна заедно с президента в Овалния кабинет и да обсъдим нашата обща отдаденост на каузата образование и развитие на децата в ранна възраст. Съгласихме се, че нашите деца са най-умната стратегия, която правителствата могат да използват, за да насърчават развитието на икономиката, да се борят с бедността и да повишават световната сигурност и мир.” – каза Shakira. “Ще работим в близко сътрудничество с Президента и неговия екип, за да осъществим неговата визия – за децата от Латинска Америка, децата на Съединените Щати и по целия свят.

“Информирах Президента за прогреса, който сме постигнали през годината чрез ALAS с ръководителите на латиноамериканските правителства и обясних, че сме превърнали ранното детство в централна тема на обсъждания на следващата Иберо-Американска среща на високо равнище, която ще се проведе в Аржентина по-късно тази година.”

Shakira и Президента Обама се срещнаха за първи път по време на неговите встъпителни в длъжност церемонии миналия януари.

Преди срещата си с Президента Обама, Shakira се срещна с членове на екипа му, където се осведоми за статуса на правителствената политика да легализира 11 милиона имигранти без документи, които живеят в Съединените щати. Официални лица от Белия дом отговориха на Shakira, че работят усилено за намирането на разрешение на въпроса и казаха, че се надяват да намерят съгласие тази година с Републиканската партия за легализирането на нелегалните имигранти.

Shakira също така се срещна с група съветници на Президента в областите образование, национална сигурност и иновация. Членове и на екипа на Обама, и на този на Shakira се съгласиха да се съберат отново следващата седмица, за да обсъдят конкретни идеи за развитието на програмите за ранното детство сред испаноговорящата общност в Съединените щати.

Колумбийската певица е водещ активист за децата и основател на ALAS, коалиция от латиноамерикански артисти и бизнес лидери, които се борят за съвременни ECD програми. Предстои обявяването на голяма инициатива, възлизаща на $300 милиона заедно с Президента на Световната банка Робърт Зоулик, която цели да разшири правителствените програми за малки деца в Латинска Америка и Карибите.

Програмите за развитие в ранно детство (Early Childhood Development - ECD) осигуряват на децата правилно хранене, медицинска грижа и стимулират околната среда, имайки предвид че периодът на 6-годишна възраст е ключов за постигането на пълния потенциал при децата. Инициативата ще помогне да се разширят програмите за развитие в ранна детска възраст в регион, където 9 милиона деца под 5 години страдат от хронично недохранване, а на 22 милиона им липсва достъп до базисни грижи.