Изненадващ провал за ”Аватар” на Оскари 2010

"Войната е опиат" на Катрин Бигълоу, бивша съпруга на Джеймс Камерън, грабна Оскарите за Най-добър филм и Режисура.

Най-добрата актриса в главна роля се оказа Сандра Бълок („Сляпата страна“), която по-рано вечерта взе и Златна малинка за изпълнението си във „Всичко за Стив“. При мъжете отличието отнесе Джеф Бриджис за участието си в “Лудо сърце“.

Най-добрите актьори в поддържаща роля станаха не толкова популярните Кристоф Валц ('Гадни КопИлета") и Моник ("Precious").

Филмът „Войната е опиат" получи „Оскар" за Най-добър оригинален сценарий, предаде Ройтерс, цитиран от КРОСС. Това е първи „Оскар" за сценариста Марк Боал. Той посвети наградата на войските в Ирак и Афганистан, на ранените и на онези, които не са се завърнали по домовете си, както и на баща си, който е починал преди месец.

Филмът „Precious" пък получи „Оскар" за Най-добър адаптиран сценарий.

Катрин Бигълоу стана първата жена в историята на киното, спечелила “Оскар“ за Най-добър режисьор за военната драма “Войната е опиат“, съобщиха световните агенции. Преди “Оскар“-а на Бигълоу бяха присъдени наградата за режисура на Американската гилдия на режисьорите и съответната награда БАФТА. Мартин Скорсезе, Камерън и Тарантино прогнозираха, че отличието ще бъде връчено именно на нея. Бигълоу е едва четвъртата жена, номинирана за “Оскар“ за Най-добър режисьор след София Копола за “Изгубени в превода“ (2003), Джейн Кемпиън за “Пианото“ (1993) и Лина Вертмюлер за “Седем красавици“ (1975).

Приключението “В небето“ на студията “Дисни/Пиксар“ взе награда “Оскар“ за Най-добър пълнометражен анимационен филм, съобщиха световните агенции.

Аржентинската лента “Тайната на техните очи“ на Хуан Кампанела получи “Оскар“ за Най-добър чуждоезичен филм, съобщават от БТА, цитирайки Асошиейтед прес.