Сериалът "Изгубени" свърши, но въпросите остават

След финален епизод, продължил 150 минути и гледан от 13.5 милиона зрители, популярният сериал "Изгубени" (Lost) приключи. Създателите останаха вярни на традицията си и вместо да отговорят на многото въпроси, те създадоха нови.

В епизодът Дезмънд и Джак влизат в пещера за решителен сблъсък със злото, превзело тялото на Джон Лок. С типичния си философски тон Дезмънд казва: "Всъщност, няма значение дали той ще унищожи Острова, дали ти ще го унищожиш". Сериозен до последната минута, Джак отвръща: "Всичко има значение", описва "Ню Йорк таймс". С финалните кадри, в които те прекрачват в ослепително бяла светлина изглежда че все пак Дезмънд се оказва правият. Какво точно казват на зрителите тези последни 10 минути сигурно ще се спори години наред в интернет.

Е, тук вече може да се каже със сигурност, че доктор Джак Шепърд е мъртъв. Както накрая и всички "изгубени", събрали се в храма. Сценаристите ни подсказаха още от първия сезон, че рано или късно това очаква всички пътници от "Океаник" 815, паднал на една територия между живота и смъртта.

Не всички са мъртви обаче. Оцелелите от самолета, Кейт, Клеър и Сойър, изглежда наистина успяват да се измъкнат, а Хърли и Бен остават като новите пазители на Острова.

Емоционалният пик е, когато накрая всички мъртви (и някои живи) са се събрали в храма на погребението на Крисчън Шепърд, който казва на сина си Джак: "Това е мястото, където всички сте заедно, за да се откриете. Най-важната част от живота ти беше времето, прекарано с тези хора."

След толкова години стигащо до лудост оплитане на сюжетните линии и вкарване на нови герои "Краят" бе разочароващ, което вероятно е и неизбежно.Какъвто и да е, финалът на сериала нямаше как да отговори на всички въпроси и вероятно е по-добре, че авторите му не се и опитаха да направят това, обобщава "Ню Йорк таймс".

Всъщност, пише "USA today", "Изгубени" беше история за живота и смъртта, за вярата и науката, за душата и тялото и заглавието му винаги е изтъквало, че става дума за душите на героите, а не за това къде се намират.