Започва "Евровизия 2010". Стискайте палци на Миро

В Норвежката столица Осло започва "Евровизия 2010". В песенния конкурс участват 39 държави, а България ще бъде представена от попизпълнителя Миро с песента "Ангел си ти", във втория полуфинал в четвъртък. Бюджетът на 55-ото издание на "Евровизия" е 17 милиона евро.

Милиони телевизионни зрители в цяла Европа, чрез телефонно гласуване ще определят финалистите в конкурса и победителя в него. Норвегия е домакин, защото миналата година спечели "Евровизия" с песента "Fairytail" на Александър Рибак. 17 държави ще излязат на сцената тази вечер. Това са Молдова, Русия, Естония, Словакия, Финландия, Латвия, Сърбия, Босна и Херцеговина, Полша, Белгия, Малта, Албания, Гърция, Португалия, Македония, Беларус и Исландия. 10 от тях ще отидат на финала на конкурса.

Зрителите единствено в тези страни, чрез телефонно обаждане или изпращане на sms, могат да определят финалистите. Същите правила важат и за втория полуфинал на "Евровизия", на който участваме и ние. Заключителният етап на конкурса е на 29 май. Тогава освен достигналите до него след полуфиналите 20 песни, ще бъдат представени и тези на Великобритания, Франция, Германия, Испания и Новрегия, които се класират на финала без конкурс.

Очакваните телевизионни зрителите са поне 120 милиона в цяла Европа. В най-големия закрит стадион в Осло Telenor Arena пък, за всяка една от конкурсните вечери, ще се събират минимум 20 000 души.

Ето как звучи и нашето участие - Миро - "Ангел си ти":