Сметките на Краля ще се пръснат година след като си отиде

Милиард долара достигна банковата сметка на Майкъл Джексън точно една година след смъртта му. На 25 юни светът ще отбележи печалната дата, а членовете на огромната му фамилия отново ще се опитат да преброят дивидентите.

През юли 2009-а Джако се завръща в челото на класациите на "Билборд" от отвъдното. Само за една седмица от албумите му са похарчени 422 000 копия, а сега продажбите са достигнали 9 милиона. Документалната лента "This Is It", запечатала последните репетиции в живота му, се превърна в най-касовият концертен филм на всички времена. Само в американския боксофис постъпленията са 72 млн. долара. От едноименния саундтрак са похарчени 1,6 млн. екземпляра.

Преди три месеца "Сони мюзик" сключи сделка за издаването на 10 албума на легендата, от която наследниците му ще получат още 250 млн. долара. Феновете да очакват и колекция от неиздавани досега песни на Майкъл Джексън, която ще се появи на пазара през ноември.

"Смъртта ще пренапише историята на Майкъл Джексън", казва Сара Чърчуел, автор на книгата "Многото животи на Мерилин Монро". Дамата смята, че съдбите на филмовата легенда и Джако са сходни. Според нея за разлика от други знаменити покойници като Елвис Пресли и Джон Ленън, световната блондинка и Краля на попа са възприемани като крехки жертви на чужди манипулации, неспособни да се защитят от ненаситния обществен апетит за известност. Когато става въпрос за проблемите, довели до смъртта им, никой не иска да ги вини за грешките или неправилните решения.

"Ако утре си отиде звезда като Мадона, тъгата ще бъде различна, защото тя е влиятелна жена, която държи нещата под контрол. Ако един човек е достатъчно могъщ, обществото не питае същата любов към него", допълва Сара.

Когато на 5 март 2009 г. Майкъл Джексън обявява, че ще изгрее отново на музикалната сцена с 50 концерта в Арена 02 в Лондон, британските медии реагират с насмешка. Връщайки лентата 15 месеца назад, на страниците на в. "Гардиън" може да се прочете, че набързо издигнатата сцена на пресконференцията е послужила само за да "подчертае странния външен вид на Джексън - хлътналите му бузи, обърнатия нагоре нос, свръхизразената трапчинка на брадичката му". Вестник "Дейли телеграф" описва поведението му като "странно".

Същевременно за здравословното състояние на Краля на попа се носят толкова слухове. Промоутърите на турнето му от компания AEG са принудени да направят изявление, че изпълнителят е преминал редица изследвания и е готов да понесе бясното темпо.
След оправдателната си присъда от 2005-а по обвиненията за блудство с малолетни Майкъл прекарва по-голямата част от времето в изолация в ранчото си "Невърленд" в Калифорния, в Бахрейн, в Ирландия, в Лас Вегас.

За мнозина концертите му в Лондон не са нищо повече от поредния отчаян ход за изкарване на пари. Тогава немалко от хората, включителното и феновете му, смятат, че той е само бледа сянка на някогашния феноменален певец и танцьор. За противниците си Джако е обект за присмех, особняк, ексцентрик, парий.

Днес, в навечерието на 25 юни, общественото мнение се е променило драматично. Веднага след гибелта му все по-често го представят като обичан музикален гений, какъвто се ражда изключително рядко. Афро-американската общност също "прегърна" отново своя брат, който с избелената си кожа, неопределената си сексуалност и мечтата си да премине "от другата страна" бе успял да отчужди не един верен поддръжник.

Феновете и експертите вече говорят със смекчен тон, когато обсъждат смутното последно десетилетие от живота му. Сега те представят звездата по-скоро като жертва на "набор от заговорнически обстоятелства", отколкото на собственото му падение.

Катрин Джексън се надява, че светът ще продължи да си спомня за сина й. Тя планира да почете годишнината от смъртта му в тесен семеен кръг във фамилния дом в Гари, Индиана.

У нас, припомняме, Радио FM+ ще промени традиционната си програма в петък, за да почете Джако. "Решихме, че да посветим един ден от ефира си на Майкъл Джексън, е най-малкото, което можем да направим за него и феновете му. Той е от най-излъчваните, обичани и търсени изпълнители от нашите слушатели", споделят от медията. Всеки, който желае, може да избере песен на Краля, която да звучи в ефира на FM+, като я посочи ето тук или се обади директно.

standartnews.com