Massive Attack "взривиха" столичната зала Фестивална

Кралете на трип-хопа Massive Attack "взривиха" столичната зала Фестивална!

Кавичките са абсолютно умишлени, защото грозното социалистическто плашило все още стои и заплашва меломаните, че пак ще им се наложи да гледат някоя от любимите си групи, там. Зданието, казващо се зала, особено през юли е абсолютно наказание за публиката. Проветрението идва от няколкото счупени прозорци, а за лошия звук по принцип си знаем. Невероятните музиканти от Massive attack обаче направиха всичко възможно да го преодолеят! На незабравимия им хит от 1991 – ва, "Unfinished Sympathy " Робърт Дел Ная дори се извини за лошото озвучаване и благодари за невероятната подкрепа. Моля, ние си знаем, че понасяме много и сме страхотна публика!

Концертът подгря  певицата, която по -късно изпълни и класиката "Teardrop" от албума "Mezzanine" - Мартина Топли-Бърд(снимки). Прекрасна, секси и магическа с диамантено домино, което не свали през цялото време, Мартина успя да спечели сърцата на публиката. А гласа и е толкова уникален, че и акустиката във фестивалната зала не се съпротивляваше!

Сетът на Massive Attack (снимки) започна около 21.30 с новите им неща – парчетата  „United Snakes” и„Babel” . Доста по – твърди и електронни, дори агресивни! Последваха светкавици, силуети и близо двучасово светлинно шоу. На сцената бе разположен огромен екран, на който постоянно течаха посланията на бандата, а по време на „Bebel”, незапознатите можеха да се информират за всички видове дрога по света! Стана ясно и защо музикантите настояха да се запознаят с родната преса. На фона на класната музика, вървяха подбрани заглавия от вестниците , от които вкуса в устата стана леко горчив.

Шестхилядната публика наистина полудя от радост на големите хитове на групата като "Safe From Harm", изпълнението на която продължи повече от 10 минути,  великата "Unfinished Sympathy","Special Cases" и страхотния лайф вариант на "Teardrop". Робърт Дел Ная и Мартина Топли – Бърд поздравиха няколко пъти публиката на доста добър български,  Грант Маршал заблуди феновете, че шоуто свършва, но предстоеше "Karmacoma", в чието създаване  участва друго гуру на трип-хопа - Трики.

Историята на групата започва през далечната 1987 г. В Бристол. Първият сингъл на групата  “Daydreaming” включва страстните вокали на  Shara Nelson и рап-мотивите на  Tricky. Не след дълго излиза и „Blue Lines”.
Три години по – късно Massive Attack излизат с „Protection”. Следва продължително световно турне. За да промотират появата си на Годишния музикален фестивал в Гластънбъри, през лятото на 1997 г. групата издава нов албум „Risingson”. В този период Massive Attack участват и в саундтрака на филма “The Jackal”. 
В средата на 1998 г. излиза албумът „Mezzanine”. С парчета като “Teardrop” и “Inertia Creeps”, „Мezzanine” се превръща в истински култ за критици и фенове.
Следва ново турне в Европа и САЩ и петгодишна творческа пауза. През февруари 2003 г излиза дългоочаквания от феновете четвърти албум „100th Window”, а през 2006 г. групата преиздава най-добрите си парчета досега в компилацията „Collected”.
Предпоследният „Splitting the Atom” (2009 г.) и излезлият наскоро „Heligoland”в момента са сред най-обсъжданите творчески проекти. Групата безспорно оставя своя отпечатък върху всичко, което носи етикета „брит”. След дългогодишното си присъствие на световната сцена, Робърт дел Ная и Грант Маршал продължават да експериментират в своя паралелен музикален свят, част от който стана и София.