Легендата Шон Конъри стана на 80


Сър Шон Конъри днес празнува 80-ия си юбилей.

Роден в скромно работническо семейство от Единбург, Шотландия, Шон Конъри се издига до един от най-почитаните синове на страната, пише БТА.

Актьорът се е снимал в над 70 филма. Почитателите му са го виждали в най-различни образи - седем пъти е бил супершпионинът Джеймс Бонд, играл е крале, учени, военни, лекари. За мнозина той е въплъщението на филмова звезда.

На 80-години Шон Конъри все още е истински мъж, по когото жените въздишат и на когото мъжете се възхищават.

По случай 80-годишнината на актьора, глобалната независима новинарска мрежа WENN /World Entertainment News Network/ публикува 10 интересни факта от живота му:

- Първата работа на Томас Шон Конъри е млекар в Единбург. Сред професиите, които той е упражнявал преди да стане световноизвестен актьор, са модел в Единбургския колеж по изкуствата и полировач на ковчези.

- Като млекар е доставял стока за "Фетес" - колежа, който Джеймс Бонд посещава след изгонването си от "Итън" в романите на Ян Флеминг.

- Шон Конъри има две татуировки - надписите "Мама и Татко" и "Шотландия завинаги".

- Футболният шеф Мат Бъсби, в качеството си на мениджър на "Манчестър юнайтед", предлага договор на Конъри за 25 лири седмично. Той отказва, за да се съсредоточи върху актьорската си кариера.

- Създателите на трилогията "Властелинът на пръстените" предлагат на Шон Конъри ролята на Гандалф. Актьорът отказва, защото не разбира сценария. Си Ен Ен съобщава, че освен това са му били предложени 15 процента от приходите на филма в световния бокс-офис. Ако беше приел ролята, Конъри щеше да спечели 400 милиона долара.

- Актьорът е член на Шотландската национална партия. През март 2003 г. гордият шотландец заявява, че няма да се завърне у дома, докато страната не получи независимост от Англия. Шон Конъри вярва, че това все още може да се случи, докато е жив. - През 1953 г. Конъри се класира трети на конкурса Мистър Вселена.

- Актьорът дарява заплатата си от филма "Робин Худ: Принцът на крадците" за благотворителност.

- През 1991 г. получава Почетен ключ на Единбург.

- Шон Конъри се е превъплъщавал в образите на четирима крале: Даниъл Дрейвът в "Човекът, който някога беше крал", Агамемнон в "Бандити във времето", Ричард в "Робин Худ: Принцът на крадците" и Артур в "Първият рицар".