Последният филм на Роман Полански с официална премиера у нас на осми октомври

Актьорът Юън Макгрегър пише мемоари в наградения със Сребърна мечка трилър на Роман Полански, “Писател в сянка”.  В България премиерата на завладяващия трилър е на 8 октомври.

Писателят Робърт Харис и легендарният Полански заснемат напрегнатия трилър в период, в който режисьорът е „затворник на миналото си”. В позиция близка до съдбата на един от главните герои, Полански без колебание се захваща с проекта - разказ за свят, в който на различни нива се преплитат тайни, власт, интриги, секс и литература. Свят, където нищо и никой не е както изглежда. Юън Макгрегър е писател в сянка, нает да напише мемоарите на бивш британски премиер - Адам Ланг (Пиърс Броснан), след като предшественикът му загива при злощастен инцидент.

Филмът е екранизация по романа „Сянката” на Робърт Харис. След излизането на книгата критиката незабавно открива сходствата между героите и бившия британски премиер Тони Блеър и съпругата му Чери. Приближен на семейство Блеър от години, Харис отрича да е ползвал информацията, до която е имал достъп по време на кариерата си на Даунинг стрийт. " Особено ме вълнуват лидерите, които са изгубили властта си, независимо дали става дума за Ричард Никсън или Маргарет Тачър. Как се приспособяват? Какво отвежда една личност до върха и какво е усещането да изгубиш влиянието си? Когато започнах да пиша, образа на Тони Блеър се изпари от съзнанието ми и създадох, надявам се, една универсална фигура.”
– обяснява Харис и продължава" Живо ме вълнува начинът, по който лидерите ни се превърнаха в напълно изолирана от нас класа. Това не се е случвало в миналото. Дори в Средновековието кралят лично е водел хората си в битка. Днешните лидери живеят зад бронирани стъкла.Неизбежно те започват да живеят в нереална вселена и стават напълно зависими от охраната и от помощниците си, които са единствената им връзка със света.”

„Беше много смело от страна на Юън да поеме такава роля – признава Харис.  Трябваше да я оформи съвсем сам.” Продуцентът Тимъти Бърил добавя: „Юън придава привлекателност на ролята и зрителят чувства симпатия към него именно заради начина, по който Макгрегър го изиграва. Той притежава очарование и чувство за хумор, които придават изключителност и са важни за целия филм”.
Сред известните имена в актьорския състав на продукцията са Пиърс Броснън, в ролята на Адам Ланг; Ким Катрал, която пресъздава силния образ на Амелия, асистентката на премиера; Оливия Уилямс в ролята на съпругата му; Джеймс Белуши като издателя на мемоарите, написани от писателят в сянка.