Започна месецът на Фламенкото у нас

Кръстникът на фламенкото - испанецът Пако де Лусия, ще свири в зала 1 на НДК на 9 декември. Концертът на легендарния музикант ще бъде кулминацията на цяла серия от събития, посветена на популярния испански стил. (купи билет)

На 26 ноември на Киномания ще бъде показан филма "Фламенко, фламенко" на Карлос Саура.  Лентата ще представи друга испанска легенда - Томатито. Самият  той ще свири в зала 1 на НДК на 27 ноември. На сцената Томатито ще бъде съпроводен от китарата на Ел Кристи, кахона  и перкусията на Рамон Порина, танцьора Хосе Майа и певците Гийермо Хименес и Симон Монтеро. (купи билет)

По случай месеца на фламенкото в институт "Сервантес" вече започна и курс, посветен на популярния стил. Наскоро и  фламенкото беше предложено за включване в списъка на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

Шоуто на Пако де Лусия обаче без съмнение ще бъде най-вълнуващото събитие, посветено на андалуския стил. Испанецът има огромни заслуги в развитието на фламенкото и превръщането му в модерен музикален стил. Той проправя пътя към славата на редица звезди от Андалусия, включително и на Томатито, пише вестник Новинар. Освен с фламенко Пако де Лусия забавлява публиката и със свои парчета в джаз и "уърлд" стилистика. Китаристът провокира и много класически музиканти със своите фламенко интерпретации на техни произведения. Де Лусия обаче признава, че и до днес не се е научил да чете ноти. Затова и неговите неточни изпълнения на чужди произведения предизвикват остри критики. Въпреки това обаче Пако де Лусия печели все повече фенове, защото със своя латино подход дава нов живот и атрактивност на иначе академичната класическа музика.

Китаристът не обича да се ограничава в един стил и остава отворен за нови влияния. Затова и свири с други виртуозни китаристи като Ал ди Меола. Пако де Лусия продължава да вярва, че не техниката е водеща в развитието на музиката, а страстта. Затова и концертите му са силно емоционални преживявания. Маестрото започва най-често със солово изпълнение и почти винаги изпълнява любимите си песни. Сред тях са Antonia, която е посветена на дъщеря му, както и Entre dos Aguas и Zyriab. Музикантът признава, че при пътешествията му по целия свят е открил една свобода в музиката, която допреди това не е виждал в традиционното фламенко. Затова е решил да внесе нови влияния и да "освободи" фламенкото, превръщайки го в бързо развиващ се съвременен стил.

Сред най-известните изпълнения на Пако де Лусия е сътрудничеството му с Брайън Адамс за парчето Have You Ever Really Loved a Woman. Песента, която е разтопила сърцата на хиляди жени по целия свят, е записана за филма на "Новият Дон Жуан" с Джони Деп. Музикантът свири на китара в клипа към парчето, както и във версията, която Брайън Адамс издава в свой албум.

На въпроса дали чужденец може да се научи да свири фламенко, Де Лусия обяснява, че това е същото като християнин да стане будист. Човек трябва да е отраснал с тази музика и с този начин на живот, който съществува само в Андалусия - родното място на Лусия, както и на Томатито. Само тогава той може да усети традицията на фламенкото и да стане част от нея.

За турнето на Лусия, което ще приключи в България, китаристът е поканил млади изпълнители от Испания и Куба.