Провалени събития във Великобритания заради сватбата на Уилям и Кейт

Много британци се зарадваха вчера от новината, че заради  сватбата на Уилям и Кейт, насрочена за 29 април, ще имат 4 почивни дни в рамките на 11 календарни дни. Новината обаче  обърка плановете на доста хора на Острова, пише в. "Дейли телеграф".  Десетки британки планираха да се оженят именно на 29 април или  през уикенда след тази дата, но сега тяхното щастливо събитие ще  бъде засенчено от бляскавата кралска сватба.

 
Почитателите на Давид Гета и на Кеша очакваха концертите им в Лондон точно на тази дата, но сега има опасност тези прояви да се провалят.На 29 април в Лондон би трябвало да се състои и третото издание  на Деня на жабите. Организаторите му бяха предвидили редица  прояви с участието на жаби, саламандри и други животни, за да направят съпричастни хората с тяхната участ и  да ги накарат да се борят за тяхното опазване.
 
Лондонският прес клуб  пък планира да връчи точно на 29 април  годишните си награди, но лауреатите може и изобщо да не уважат церемонията, защото ще бъдат заети с отразяването на кралската  сватба.Из цяла Великобритания на 29 април трябваше да се състои и  необичайна проява, наречена Ден на пожеланието, в който хората  трябваше да се съберат на открито и да си пожелаят нещо.  Инициативата обаче също може да отпадне поради липса на  интерес и желаещи да се включат в нея. Точно на 29 април хората  ще са вперили взор в телевизорите, предаващи на живо  сватбената церемония и едва ли ще се сетят за собствените си  най-съкровени желания, опасяват се организаторите на проявата.
 
От сватбата ще пострадат и няколко футболни срещи, яхтено  изложение в Ливърпул, шампионат по билярд, както и референдум  за промени в закона за изборите, насрочен за уикенда след 29  април.
    
Британските работодатели вече изчислиха, че сватбата и  допълнителният почивен ден заради нея, заедно с останалите 3 почивни дни за период от 11 календарни дни, ще струват на  британската икономика 5-6 милиарда лири. Загубите ще дойдат от ниската продуктивност през този период и от плащането на  по-високи надници за така наречените празнични дежурства.
    
Същевременно стана ясно, че младоженците са избрали точно  тази дата за сватбата си в чест на света Катерина от Сиена. На 29 април се чества празникът на светицата, починала на 33 години  през пролетта на 1380 г. в Рим. Светицата от 6-годишна възраст  се е посветила само на Бога и се противопоставила на семейството  си, планирало да я омъжи за възрастния съпруг на по-голямата й  покойна сестра, както е била традицията по онова време. 
    
През  годините Света Катерина от Сиена допринася за  разпространението на християнството в Италия, обвинена е за  кратко в ерес и спазва много строги пости, които според  съвременни учени били в резултат на някакво хранително  разстройство, например булимия. Света Катерина от Сиена  помагала на болните и на бедните. Тя е авторка на множество  писма, запазени до днес и смятани в Италия за едни от образците  на класическата литература.