Започва фестивал на тангото

Любителите на аржентинското танго ще отпразнуват деня на страстната музика с тридневен фестивал, който ще се проведе от 10 до 12.12 в София.

Деня на тангото е на 11 декември и ще бъде отбелязан заедно със специални гости - известните танцьори и преподаватели на танго от Буенос Айрес, Марио Консилиери и Анабела Диас-Охман.

11 декември е рождената дата на една от иконите на танго музиката – певецът и композиторът Карлос Гардел, автор на редица известни танга, прочул тангото по света чрез своите изпълнения и участието си като звезда в няколко Холивудски продукции. На този ден е родена и друга известна личност в света на аржентинското танго – цигуларят и композиторът Хулио Де Каро, един от големите иноватори в историята на този музикален жанр.  Отчитайки важността на тази дата, през 1977 г. 11 декември е обявен за Национален ден на тангото в Аржентина. С нарастването на интереса към аржентинското танго по света привържениците му в много страни започват да празнуват този ден и постепенно той придобива международна популярност.

Фестивалът на тангото в София ще бъде открит днес в залата на Чешкия клуб с традиционна милонга посветена на Буенос Айрес. За музиката ще се погрижи специално поканен диджей от Аржентина, а в паузите между танците, гостите ще могат да видят демонстрации на български танцьори на танго и да опитат традиционни аржентински емпанадас и аржентинско вино.

Денят на тангото ще бъде отбелязан утре с официален танго бал в Софийска градска художествена галерия, който ще включва шоу на именитие гост-танцьори от Аржентина, както и изпълнения на първата българска танго група Tan Go Go.

На 12 декември фестивалът “Дни на тангото” ще завърши с прожекция на аржентиснкия документален филм “Ако си магьосник, една история за танго”, последвана от милонга в Дома на киното.

Танцуващите аржентинско танго ще имат възможност да участват в специални танцови семинари водени от Марио Консилиери и Анабела Диас Охман, които са сред най-търсените преподаватели на съвременно танго в света.

Фестивалът се организира от Студио ТангерИН в партньорство със Столична община и Посолството на Република Аржентина.