Бен Афлек хареса гледката към Витоша

Холивудската кино звезда Бен Афлек прекара в София по-малко от 24 часа, подготвяйки снимките на най-новия си филм "Арго".

Актьорът се готви да режисира политическия трилър с продуцент Джордж Клуни, който също се очакваше у нас. Бен обаче дойде сам, за да разгледа студиото в Бояна. Според запознати той е останал много доволен от видяното, особено от изгледа към Витоша, който пасвал точно на историята в продукцията му.

Веднага след срещата Афлек напусна България. Леко уморен, но все пак усмихнат, той каза на  журналистите на летище София: "Чувствам се много добре, благодаря. Приятно ми е да ви видя. Дали съм подписал договор ли? Рано е да ме питате, тези неща ме изнервят. Това е страхотно място за работа".

Заедно с Бен Афлек в София пристигна и актрисата и продуцент Си Си Пъркинсън. Тя обаче ще остане тук една седмица за снимките на късометражния филм "Призрак", в който ще си партнира заедно с българската звезда Деян Донков.

"Арго" е третият режисьорски опит на Бен Афлек след "Gone Baby Gone" и "The Town". Двете ленти спечелиха много високи оценки на публиката и критиците. Автор на сценария на "Арго"е Крис Терио. В основата на сюжета е драматична история от заложническата криза в Иран в края на 70-те години. Крис Терио се вдъхновил от статия със заглавие "Как ЦРУ използва фалшив фантастичен филм, за да спаси американци от Техеран". Тя разказва за щатски топагент, който измислил операцията, за да измъкне шестимата дипломати от окупираното посолство на САЩ. Те били представени като част от екип на холивудски филм "Арго", който уж трябвало да бъде заснет в Иран. Затова сега Афлек е нарекъл така лентата си.

За да се върне Бен Афлек да снима у нас, всичко зависи от цените и данъчните облекчения, които правителството все още отлага да въведе. Тъй като доларът е по-нисък от еврото, американските кинокомпании предпочитат да си стоят в студиата в Луизиана или Мексико. Ако правителството не се съгласи да гласува данъчните отстъпки за чуждите кинаджии и примерно Румъния ни изпревари, студиото в Бояна може и да хлопне врати, сподели неотдавна Дейвид Варод.