Музикалният афиш това лято е пълен, но труден за осъществяване

Лятото започна с лошата за любителите на тежката музика новина, че Sonisphere Bulgaria 2011, планиран за 21 юни 2011 в Банкя, се отменя.

Билетите могат да се върнат или пък да се използват за другото рок събитие в София това лято – Sofia Rocks, което също е заплашено от малко публика и организаторите решиха да го преместят на стадион Българска Армия от Хиподрума в Банкя, както първоначално бе обявено.

Концертите на пианиста Мишел Легран  в София на 19 -ти и във Варна на следващия ден също бяха отменени, отново заради малък интерес.

След няколко промени и местене из столичните зали, в крайна сметка Mr. Big и Cinderella снощи пяха заедно на сцената на зала Фестивална, пред около 2500 души. Това са ужасно малко фенове за двете рок банди, които първоначално трябваше да изнесат отделни концерти. Въпреки, че стиловете на групите са различни –глем рок и хеви метал, хората дошли на шоуто се забавляваха истински и не обръщаха особено голямо внимание на лошия звук, който е характерен за зала Фестивална.(снимки)

По-рано, през май,  диско дивата Ким Уайлд се отказа от шоуто си в НДК, а германската ню уейв банда Camouflage на няколко пъти разочарова почитателите си и в крайна сметка не дойде. Точните причини за пропадането на концертите не се съобщават.

Всъщност тази година музикалният афиш е препълнен! През лятото се очертават цели 6 фестивала (виж предстоящите събития тук), а вече отминаха огромните концерти на Стинг, Роксет и Джо Кокър! Легендарната американска група Канзас ще дойде за втори път у нас на 20 юни в зала 1 на НДК. Билетите се продават от 30 до 80 лева.

Дебютът на ирландската звезда Шиниъд О'Конър у нас е на 22 юни. Певицата ще изнесе акустично шоу, с което ще представи най-новия си албум, който дори още не е издаден. Още една уникална певица - автентичният вокал на "Буена виста соушъл клъб" Омара Портуондо пристига за пореден концeрт в София на 22 юли.(купи билет)

Очевидно кризата е навсякъде и самите звезди се съгласяват на компромиси, за да имат повече дати в турнетата си. Може ли обаче българският, отънял джоб да си позволи да изважда по 100 лева за концерти всеки месец, а през юли дори повече?

В подножието на Пирин, на първото издание на Еlevation ще се съберат Jamiroquai, Cypress Hill, Hurts, 30 Seconds to Mars, Stereo MCs и още много популярни групи. Удоволствието за това е 70 лева на ден и 120 за двата дни (24-25 юни).(купи билет)

Следва месец август, който вече четвърта година е запазен за Spirit of Burgas. На сцената на централния плаж ще се качат Моby, Scunk Anansie, Deftones и др. Супер популярната хип-хоп банда House of Pain пък ще подгрее морския фестивал на 5 юли в столичния ”Pork Pie”. Билетите на предварителна продажба струват  30 лв, а на входа на т.нар "Маймунарник” ще струват 35 лева. Пропуските за Spirit of  Burgas също са в продажба и струват 50 лева за 1 ден, 120 лева за трите фестивални дни и отделно за къмпинга.

Списъкът набъбва с още няколко приятни феста, като Sozopol fest по повод "джулая” на Къмпинг Градина, Artmospheric Festival в Стара Планина на 21-24 юли, Калиакра рок фест от 15 до 17 юли и джаз феста в Банско от 6 до 13 август. Няма как да не споменем и едно голямо име в денс музиката - Dj Tiesto, който ще дойде за ежегодния Solar Summer Festival 2011 в Слънчев бряг на 30 юли.

Като добавка към всичко това, само ще напомним, че легендите от Bon Jovi ще забият на 10 юли на площада в Букурещ, а Exit fest е от 7 до 10 юли в Нови Сад. Единайстото издание на един от най-големите фестивали в Европа примамва с много и супер актуални имена от световната музикална сцена.