Прочута рокля на Мерилин Монро бе продадена за $5.6 млн.

Прочутата бяла рокля, с която Мерилин Монро играе в "Проклетите седем години" (1955) на режисьора Били Уайлдър, бе продадена в събота вечер на търг в Бевърли хилс за невероятните над 5.6 милиона долара, съобщи Си Ен Ен.

За други два филмови костюма на актрисата бяха платени други 2.7 млн. долара.

Наддаването на роклята с цвят слонова кост, която се развява, когато Мерилин застава над решетките на метрото, продължи 20 минути. Печелившият, който засега остава анонимен, се състезава по телефона. Неговата оферта бе от 4.6 млн. долара, а организаторите събират и такса от 1 милион.

Вещите са част от изключителна колекция на актрисата, певица и танцьорка Деби Рейнолдс, събирана през последните 50 години. В нея има над 3500 костюма, 20 000 оригинални фотографии, хиляди плакати и стотици уникални предмети, най-вече от филми, печелили оскари и големи награди.

Тя реши да се раздели с вещите, защото съхраняването им се превърна във финансово бреме. Вторият търг ще се проведе през декември.

Организаторите на съботния аукцион очакваха роклята на Мерилин Монро да се продаде за около 2 милиона долара, но дори те бяха изненадани от предложената сума, особено в продължаващите трудни времена за икономиката.