Глобиха Галиано с 6 хиляди евро за антисемитизъм

Британският моден дизайнер Джон Галиано, който призна, че е обидил на расова основа двойка в парижки ресторант, бе определен за виновен от френския съд и принуден да плати глоба от общо 6 хил. евро.

Дизайнерът не присъства в съда по време на обявяването на присъдата в четвъртък, 8 септември. Обвинението е за "публичните обиди въз основа на произход, религиозна принадлежност, раса или етническа принадлежност".
Престъпления от този вид подлежат на максимална присъда от шест месеца затвор, но прокурорите не са поискали обвиняемият да бъде изпратен зад решетките.
Дизайнерът, който бе уволнен от модната къща "Диор" заради скандала, заяви по-рано, че не помни събитията от въпросната вечер, като отрече да е расист. Той се извини публично за поведението си по-рано през юни. Тогава той обвини проблемите си с алкохола и наркотиците за своя изблик.
Един от кореспондентите на "Би Би Си" в Париж коментира, че всъщност най-голямото наказание за Галиано е вредата, нанесена над кариерата му. Той бе изгонен от "Диор" след избухването на скандала и ареста, което струва на репутацията му много повече, отколкото каквато и да е парична глоба, наложена от съда.

дневник.бг