31 години от убийството на Джон Ленън

31 години след убийството му в една декемврийска нощ в Ню Йорк Джон Ленън стана легенда, на която са посветени филми и биографии, превърнали го в символът на една епоха отвъд музикалния му стил.

Бившият член на "Бийтълс" от дълго време се беше превърнал в пацифист, женен за японската художничка Йоко Оно, грижовен баща на сина им Шон, когато беше убит с четири куршума в гърба на 8 декември 1980 година пред Дакота Билдинг, луксозно жилище в Сентръл Парк, където живееше. Той току-що беше навършил 40 години и щеше да стане на 71 на 9 октомври тази година. Убиецът Марк Дейвид Чапман, млад мъж с психически проблеми, който по това време е на 25 години, се призна за виновен, заявявайки, че искал да привлече вниманието върху себе си. Осъден на доживотен затвор с неотменима присъда, той все още се намира в затвора Атика в северната част на Ню Йорк. На шест пъти му беше отказвано освобождаване под гаранция, последния път през септември миналата година. Йоко Оно се противопостави на освобождаването на убиеца на съпруга й поради опасения за собствената й и на сина й Шон Ленън сигурност.

Всяка година феновете се събират на 9 октомври и на 8 декември в сектор на Сентрал Парк, наречен "Strawberry Fields", по името на песента на "Бийтълс" "Strawberry Fields Forever". Централна мозайка носи надписа "Imagine" (1971) по името на една от най-известните песни на Ленън след раздялата на "Ливърпулската четворка". "

Свързани новини