EXIT за всеки. (С отношение към музиката и купона)

Трудно е да се опише какво е EXIT, без да звучи музиката от Main Stage в това време. Или от която и да е от останалите 20 сцени (без Silent Disco естествено). Или без да се види тълпата. И не само да се види, а и да се осмисли къде ще се съберат всички тези хора и как ще се изтеглят след това от крепостта.

За тези неща спираш да мислиш след ден 1. Всичко е изпипано и никъде и никой не може да усети организационно или трафик напрежение. След EXIT, всичко е много тихо и неприятно спокойно. Разбираш колко шумна може да е тишината. И няма на този етап колони на нашите географски ширини, които да компенсират това усещане.

Тълпата, феновете, публиката са другото нещо, което прави EXIT толкова карнавално фестивален. Всички са шарени, весели и уникални. Избирам си за най-странно облечен, един фен с нещо като кукерско наметало. Или един с лачен костюм с изрязани задни части. Никой не е скучен и обикновен там. В началото на вечерта, всички са пременени и все още почти трезви, пристигат да завладяват купона. Някои все пак се добират до къмпинга, други заспиват където сварят, или където ги свари съня. До някой изход, до някоя тоалетна, на пътека. Купонът продължава и през деня на плажовете  на Дунав, на които се намира къмпинга. Да, там на Дунав има и мостове и плажове. За разлика от да не казвам къде. (на снимката горе авторката е на Петроварадинския мост, който води до едноименната крепост)

Без значение за коя група си се наточил да видиш там, дали като мен за Duran Duran, или за Gossip, спокойно можеш да разчиташ, че ще си намериш новата любима банда. Както аз си намерих Wolfmother, които трябваше според мен да бъдат подгряти от Guns, а не обратното. Но никой не идва на EXIT специално заради една група. Феновете тук са фенове на хубавата музика. И на купона естествено. Всички са доволни и щастливи, че 4 дни и нощи ще са заобиколени от музика и светлини. На EXIT няма слаби групи, в който и момент, където и да застанеш те залива качествен звук и истинска музика.

Duran Duran/ снимки: Кристина Цветкова

Под „където и да застанеш” да се има предвид огромно пространство, скали, тунели, мостове и поляни, до където ти се простира погледа. Добре че са  4 дни и нощи на разположение, та да се смогне с километража. Не повярвах на ушите си, че ми харесаха дори и сцени и музика, които иначе пренбрегвам и не мислех да посетя. Не искам да ги изброявам, защото като се замисля май всички ми харесват по различен начин. Хубавото е, че освен че за всеки стил си има сцена, и за всеки стил си има правилно избран час. В 18.00, няма да чуеш нещо, което е за след 03.00 сутринта. Пак да не казвам за разлика от къде. И да не ти се виси пред конкретна сцена, може да се излежаваш просто, дори и на тишина на поляна с изглед към Дунав или да стоиш до публика,която куфее на фона на пълна тишина. Феновете са със слушалки и само те си слушат музиката. А около тях е тихо и никой няма право да се оплаква, че му вдигат шум. Главната сцена, за последната нощ, в чест на Guns, беше престроена. Ако не заради групата, публиката си заслужи всички допълнителни колони, защото освен че изтърпяха 40 минутното закъснение на Аксел, хората се умножиха до плюс безкрайност. Отвсякъде прииждаха и прииждаха хора, все едно се мултиплицираха и пред очите ми се появяваше една и съща сцена, но в по-голям мащаб. Докато не запълниха всички места откъдето може да се види и чуе Аксел и cо. EXITе за всички и на него има от всичко по много. С едно изключение за мен. Нямаше българи, а съм сигурна, че с няколко големи български агитки, щяхме да направим купона още по-весел. Нищо, идва EXIT2013. Стягайте багажа отсега! Моят е готов. /Лора Крофт

Ето и някои неща които не знаех преди ЕXIT 2012:

Лепа Брена е шоумен, а не музикант според сънародниците си

Мъжа на Цеца Величкович е техният Робин Худ

Аксел Роуз си няма близки приятели, които да го посъветват кое е най-добре за него

Може да има повече от 100 000 човека на едно място и никой да не се почуства притеснен

Може да няма опашки на входовете

Охраната може да е дружелюбна и да не те гледа като евентуален престъпник

Тоалетните могат да са достатъчни

Всички предварително обявени групи могат да дойдат на феста

Любимата песен на феновете на Duran Duran е RIO

Фенка на Duran Duran, може да ги заглуши с крясъците си, въпреки мощните колони

Свързани новини

Още големи имена на фестивала

13.02.2023

EXIT празнува 22-ри рожден ден

30.06.2022

EXIT Festival с финален състав

24.06.2022

Иги Азалия и Masked Wolf на EXIT 2022

16.06.2022

Остават броени часове до Sunland by Exit

29.07.2021