Gloria Estefan пуска новата си колекция The Standards

Новият албум на Gloria Estefan The Standards ще излезе на 10 септември у нас. Албумът ще зарадва феновете на Gloria Estefan по целия свят, тъй като включва някои от най-големите стандарти на американската популярна музика от 20-ти век в нови интепретации на английски, испански, италиански, португалски и френски език. Част от текстовете са написани от самата Estefan, а в записите участват и отличената с редица награди певица и композитор Laura Pausini, световноизвестният цигулар Joshua Bell и джаз саксофонистът Dave Koz. 
 
Този амбициозен проект е замислян от много време, според думите на Gloria Estefan, която за първи път записва стандарт през 1993 за дуетния албум на Frank Sinatra – Duets (в “Come Rain Or Come Shine”), а за последен път - във Viva Duets на Tony Bennett и дуетното им изпълнение на “Who Can I Turn To [When Nobody Needs Me]”. "Израснах с музиката на Frank Sinatra, Johnny Mathis, Henry Mancini и песните на големите романтични певци на Мексико и Куба. Този жанр е точно по моята част, моето музикално пречистване”, казва родената в Хавана Estefan. 
 
Gloria Estefan чака години, за да запише албум със стандарти, тъй като "трябваше да извървя определен път. Това са възхителни песни, но за да бъдат изпълнени наистина достоверно, човек трябва да има необходимия жизнен опит” - обяснява тя.
 
Концепцията за проекта се ражда по време на благотворителна вечеря във "Frost School of Music” към Университета в Маями. Shelly Berg, декан на факултета, композитор и продуцент, предлага идеята на певицата. "Седнахме зад пианото за забавление и той ме помоли да изпълня песента, която представих преди 30 години в първото си телевизионно участие”, спомня си Estefan за изпълнението на песента “Conga”, с която като част от "Miami Sound Machine”, прави големия си международен пробив през 1985, и продължава: ”В предаването изпълних и класиката на Billie Holiday “Good Morning Heartache”, която сега включих  в албума”. 
 
"С този албум завършвам един творчески цикъл като артист”, казва Estefan и добавя, че всички песни са подбрани с цялото й сърце. Тя изпраща списък с 50 песни на Berg, от които двамата избират 16 заглавия за финалната селекция. Певицата влиза в студио с четирима изтъкнати джаз музиканти и симфоничен оркестър. “Има магия, когато всички музиканти записват заедно в студиото. При нас звездите се бяха подредили правилно на небето”, смее се Gloria Estefan. 
 
Певицата подхожда към повечето стандарти с абсолютно нов прочит: "В "They Can’t Take That Away From Me" направихме версия, която никой досега не беше правил. Преаранжирахме песента в такт 6/8 и се получи смесица от афро-кубинска музика и валс”.
 
За бразилската класика на Antônio Carlos Jobim - “Eu Sei Que Vou Te Amar”, Gloria Estefan получава разрешение да напише английски текст и така създава първата англоезична версия, озаглавена “It’s You I’ll Always Love”. Тя записва песента още и на испански, както и на френски - “Tu Sais Je Vais T’Aimer”. Тя създава и испански текст към класиката на Charlie Chaplin - “Smile” – която записва в дует с Laura Pausini на испански и италиански език. 
 
“Това е песен, която винаги ме кара да плача”, разкрива Estefan. "Charlie Chaplin посвети живота си да разсмива хората с филмите си, а тази песен е толкова тъжна, че направо ти разбива сърцето. Много трудно взех решение да запиша “Smile”, след феноменалната версия на Michael Jackson, а по-късно и интерпретацията на Natalie Cole. “Smile” е стандарт, изпълняван от толкова много хора, но тъй като наистина е специален за мен – исках да дам собственото си усещане. Помогна ми и Laura Pausini, която е невероятна”. 
 
Песента на големия аржентински певец Carlos Gardel - “El Dia Que Me Quieras” – също има специално място в сърцето на Estefan. "Това е песента, на която аз и Emilio танцувахме първия си сватбения си танц (“The Day You Say You Love Me”)”. Исках да я запиша и тъй като никой досега не я беше пял на английски, преведох текста като се придържах максимално близо до оригиналните стихове от испански. Винаги е хубаво, когато човек напише стандарт”. 
 
The Standards - съдържание:  
1.Good Morning Heartache
2.They Can’t Take That Away From Me
3.What A Difference A Day Makes
4.I’ve Grown Accustomed To His Face
5.Eu Sei Que Vou Te Amar 
6.The Day You Say You Love Me Feat. Joshua Bell
7.Embraceable You
8.What A Wonderful World
9.How Long Has This Been Going On Feat. Dave Koz
10.Sonríe (Smile) Feat. Laura Pausini 
11.The Way You Look Tonight Feat. Dave Koz
12.You Made Me Love You
13.Young At Heart
 
Албумът The Standards излиза на 10 септември от Вирджиния Рекърдс / Sony Music.

Свързани новини