Wardruna вече са в България за концерта си довечера

Wardruna вече са на родна почва за първото си шоу у нас, което се чака с огромен интерес от техните почитатели, идващи от всички балкански страни специално за събитието. То ще се проведе днес от 20:00 ч. в Зала 3 на Националния дворец на културата (НДК) и ще бъде заедно с родната етно-алтърнатив група Smallman. 
 
На специална среща с медиите късно снощи те споделиха своите емоции и очаквания за концерта. “За нас е чест да участваме в това събитие и ново начало, защото през 2015 г. не бяхме много активни, но тази година я започваме много силно”, сподели барабанистът на Smallman Андон Тръпков. “Радостни сме, че сме тук, за да представим нашата специфична музика”, бяха първите думи на лидерът на Wardruna Айнар Селвик след пристигането му на родна почва. “Мисля, че нашата група е проект, който комбинира стари, мъдри идеи с нов подход. Всички тези древни инструменти, които ние ползваме, имат характерно значение за хора от цял свят”, категоричен беше той.
 
Музикантът показа някои от уникалните инструменти, с които Wardruna ще свирят, сред които прототип на древна норвежка лира и истински кози рог, с който дори изсвири фрагмент пред събралите се журналисти. “Хората, които дойдат на нашия концерт, ще изпитат различно преживяване. Нашата музика идва от сърцето и докосва душата. Ще представим част от нашата древна култура по един нов начин. Някои хора го усещат като духовно изживяване, но за мен е по-скоро лично - за нашата връзка с природата”, сподели още той.
 
Айнар Селвик и компания са проявили желание да разгледат забележителностите на нашата столица и планината Витоша, непосредствено преди да направят задължителния саундчек. Тази вечер вратите на Зала 3 ще отворят за фенове точно в 19:00 ч. - от 20:00 ч. на сцената ще се качат Smallman, а от 21:30 ч. e дългоочакваното шоу на Wardruna. Феновете ще могат да се разхладят с напитки от подвижния бар в Зала 3 на НДК и да се заредят с дискове и тениски на любимите си групи от мърчандайз щанда в залата.
 
Билети за концерта на Wardruna и Smallman все още могат да бъдат закупени от Билетен център-НДК и мрежата на Ticketportal.bg на цена от 70 лв.
 
ПОВЕЧЕ ЗА УЧАСТНИЦИТЕ
Wardruna са музикално явление, което изпъква дори на препълнената с впечатляващи групи северна сцена. Основен двигател и концептуалист на проекта е мултиинструменталистът Айнар Селвик, дълго време познат най-вече като барабанист на норвежците Gorgoroth. Концепцията на Wardruna отразява огромния интерес на Селвик в областта на скандинавската Древност и Средновековие, на норвежката и исландската народна музика, северния шаманизъм и автентичната староскандинавска писменост – руните.  Групата не се стреми да интерпретира автентична фолк музика, но използва традиционни за района народни инструменти (някои от които ръчно изработени от самия Селвик), за да постигне неофолклорен, често трансов звук. 
 
С първото им издание от 2009 г. Runaljod - Gap Var Ginnunga е поставено началото на своеобразна трилогия, базирана върху древните руни и езическите ритуали, свързани с всяка от тях. Вторият албум Runaljod – Yggdrasil продължава възходящото развитие на групата – в него има повече хорови включвания, а звукът и представянето на музикантите са ошлайфани до съвършенство. В периода около издаването му през 2013 г. музиката на Wardruna достига и до покорилия света и превърнал се в култ сериал „Викинги“. Феновете на сериала реагират моментално още на първото чуто парче на Wardruna – търсят групата в YouTube и масово поръчват плочи и дискове, а екипът на „Викинги“ бързо задълбочава сътрудничеството. Скоро Селвик се включва в сериала като актьор, сътрудничи си с основния композитор Тревър Морис и прави специално, оркестрално изпълнение на „Сюитата Викинги“ по време на Krakow Film Music Festival 2015.
 
Smallman крачат смело в тежкия алтернативен рок, стъпили на фолклорното наследство вече повече от 15 години. Четиримата се превърнаха в една от най-отличаващите се групи на родната сцена. Почерковото им звучене и въздействащото им визуално шоу на живо ги правят една от най-разпознаваемите и любими групи днес у нас. Третият албум на smallman Envision излезе през пролетта на 2014 г. и изведе групата на следващия етап от развитието й. Последваха разпродадени концерти в България и на Балканите. Тази година "Envision" беше издаден на винил, а групата се готви да атакува още европейски сцени догодина. 
Фотограф: Орлин Огнянов

Свързани новини

Wardruna и Smallman омагьосват НДК

22.02.2016