За пръв път от 18 години е отчетен сериозен ръст в продажбите на музика

Отчетен е сериозен ръст в продажбите на записана музика за пръв път от 1998 насам, съобщиха от Международната федерация на фонографската индустрия, пише bgnes.com. Приходите от продажби на музикални записи са нараснали с 3,2% през 2015, за да достигнат 15 милиарда долара в световен мащаб. 
 
Растежът е подхранен основно от необичайното увеличение на абонаментите за стрийминг услуги като тази, предлагана от приложението Spotify. От федерацията отчитат също, че за пръв път продажбите в стрийминг платформи надминават тези на физически носител. Това е първото нарастване на продажбите от записи през дигиталната епоха, когато интернет се превърна в основен фактор за достъп и слушане на музика. 
 
Както никога преди нея, световната мрежа улесни и стандартизира лесния и свободен достъп до произведения на изкуството. Ответните действия на звукозаписната индустрия и недоволната част от музикалните артисти доведоха до различни мерки срещу безплатното разпространение на продукта им и начини за въвеждане на плащания за слушане и теглене в интернет. "Стойността на музиката все още не се признава напълно. Днес има оптимизъм в нашата индустрия, но сме далеч от изпълняването на мисията", заяви Стю Берген, изпълнителният директор на "Уорнър Мюзик". 
 
Въпреки че името на видеоплатформата YouTube не се споменава пряко, в доклада се твърди, че 900 милиона души слушат музика безплатно в сайтове, подкрепяни от реклами. Същевременно печалбите за музикалната индустрия от такива мрежи са по-малко от 1/4 от тези в стрийминг услугите.

Свързани новини

Global Music Report - резултатите

22.03.2024

В очакване на звездно бебе

12.03.2024

Бой банда от 80-те години се завръща

11.03.2024

"Музикалните навици на българите"

26.02.2024

Победителите на фестивала в Сан Ремо

15.02.2024