Музиканти с писмо до властите: Музиката не е лукс

За проблеми в музикалния бранш алармираха музикални творци от различни стилове и жанрове. Те написаха отворено писмо до премиера Бойко Борисов, с копие до министъра на културата Боил Банов, с настояване за изработване на механизъм за подпомагане и компенсиране на музикални творци на свободна практика, които не са обвързани на щат с държавните и общински културни институции.
 
Писмото е подписано от около стотина музикални творци, сред които Рут Колева, Любо Киров, Владимир Ампов-Графа, Иван Лечев, Камелия Тодорова, Антони Дончев, Борислав Бояджиев, Орлин Павлов, Свилен Ноев, Мирослав Иванов, Михаил Йосифов, Христо Йоцов, Румен Бояджиев, Дичо Христов и др.
 
Творците подчертават, че от начало на корона-кризата музикалният сектор е проявил разбиране към проблемите и трудностите, които държавата трябва да преодолява и с които нейните колеги са се съобразили. Те припомниха, че още преди първия и втория локдаун, голяма част от тях по собствена инициатива отмениха редица концерти и участия, за да дадат добър пример, както и непрестанно призоваваха населението да е съобразява със ситуацията и да спазва всички препоръчителни мерки. "Отдавна обаче настъпи моментът, в който форсмажорните обстоятелства, предизвикани от корона вирусната пандемия, поставиха в невъзможност физическото оцеляване на много наши колеги", пише в писмото.
 
И продължава: "Целесъобразните забрани направиха публичните музикални изяви невъзможни. Във всеобхватен колапс е и мрежата от заведения със сцени за жива музика, в столицата и в големите градове, осигуряваща при нормални обстоятелства минимални приходи за музикантите. Поетата мимолетна глътка въздух през летния сезон не успя да компенсира акумулираните преди това загуби, още по-малко успя да обезпечи последвалите я месеци, в които загубихме право да упражняваме правомерно дейността си. Много от нас останаха без абсолютно никакви доходи за неопределено време, което сериозно рефлектира върху личния и социалния статус на нас и нашите семейства."
 
В писмото се отбелязва още, че артистите от останалите сфери на културата, са били пощадени от заповедите на Министерство на здравеопазването и макар и при органичен капацитет имаха възможност да упражняват дейността си, без драстични прекъсвания (театри, музеи, галерии, а последната заповед вече кина, и школи по изкуства), но за музикалните дейци такива възможности няма. "От 27.11.2020 отново бяхме принудени да преустановим всякаква дейност, в най-активния за сектора период. Бяха отменени стотици корпоративни събития, концерти, участия и частни инициативи. Всички засегнати сектори в държавата получиха някакъв вид компенсации – някои от тях с процент от годишните обороти за изминали периоди, други със средства за запазване на персонала, трети, като колегите ни на щат, с гарантирани заплати и бюджети за културните институти, в които упражняват дейността си. Дори заведенията, с които се оказахме събратя по съдба, получиха компенсации за периода, в който не упражняват своята дейност.
 
Ние, музикантите обаче, както и всички свързани с дейността ни професии, упражнявани като свободно наети лица, не получихме никаква защита. Ако бизнесът в България, подпомогнат от редицата спасителни мерки, тепърва ще се сблъсква с икономическа нестабилност, нашият сектор е в тежък колапс от една година. В целия Европейски съюз и във всички развити държави извън него не съществува такъв прецедент, при който една конкретна икономическа група е по такъв начин пренебрегната и изолирана от всички инструменти и програми за подпомагане на бизнеса, и засегнатите индустрии при справяне с кризатам причинена от Ковид 19.
 
След месеци на активни дискусии с Министерство на културата, Министерство на Труда и Социалната политика и с Министерство на Икономиката, не беше намерен инструмент, с който да бъдат компенсирани огромните загуби, които търпят съвременните музикални изпълнители."
 
Музикантите настояват за отговорно и солидарно отношение и грижа от страна на Борисов за всички свободни артисти, работещи професионално в музикалната сфера."Музиката е част от българския стопански живот. Това, което бъде загубено сега, после трудно ще бъде възстановено. В средносрочен план ще има последици за многообразието на музикалната сцена в България, каквито дори не можем да си представим. Затова сега, повече от всякога, важи твърдението: културата, респективно музиката, не е декоративен лукс, който да ценим в добри времена. Колко много имаме нужда от нея – особено в мисията ѝ да поддържа целостта на нацията ни – виждаме сега, когато трябва да се лишим от голяма нейна част. И точно затова е толкова важна сега тази финансова компенсация, в контекста на загубите и на много други бизнес сектори", подчертават още в писмото артистите.
 
Българските музиканти настояват преди края на мандата си да постановите на ресорните министерства изработването на такъв инструмент за да запазим съвременната музикална сцена жива.

Свързани новини

Винаги добра комбинация

22.05.2024

Sofia Live Club празнува с концерт

10.05.2024

"Приказката продължава"!

17.04.2024

Певицата с нов сингъл

22.01.2024

Михаил Йосифов и "Новините в джаза"

04.12.2023


Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/lib/php5) in Unknown on line 0