Започна първото издание на BRA - Български Рейв Архив

Вече тече първото издание на BRA - Български Рейв Архив: мултимедийна изложба, посветена на електронната сцена в България, което се провжда в Национален Студентски Дом между 22 и 29 септември. 
 
Проектът Bulgarian Rave Archive (BRA) представя интерактивна мултижанрова изложба, посветена на зараждането на електронната музикална сцена в България от края на 90-те години. Чрез различни съвременни и дигитални похвати експозицията събира на едно място архивни материали от революционното рейв движение у нас и влиянието му върху градската култура. 
 
Ретроспективната изложба "BRA | Български Рейв Архив" се откри на 22 септември от 19:00 ч. в Национален Студентски Дом и е отворена за посетители до 29 септември. Куратор е визуалният артист Владислав Илиев-Vladzen.  
 
Проектът ще бъде представен в две изложбени пространства в Национален Студентски Дом. Две видео инсталации чрез технологията видео мапинг ще запознаят посетителите с архивни видео материали, интервюта и фотографии. Изложбата ще включва още инсталация с AR (Добавена Реалност) филтър и книга-зин с илюстрации, фотографии и графични изображения. 
 
Билети - от epaygo.bg и в офис мрежата на EasyPay. 
 
Архивните материали, част от мултимедийната изложба, ще бъдат представени и в дигитални епизоди на сайта ravearchive.space, както и в каналите на BRA в YouTube, Instagram и Facebook  от 1 октомври до края на годината. 
 
А ето и специалното интервю, което Vladzen даде за FM+.
 
Как реши да започнеш с този проект?
След дълги разговори с приятели за спомени, истории  и анализиране на сцената, някак си по естествен път се появи това вдъхновение да захвана проекта, според мен времето тогава е достатъчно любопитно за да заслужи изложба, а и в днешната ковид ситуация, мисля, че още повече хората имат нужда да си спомнят историята.
 
Разкажи ни най-интересните подробности за него?
За мен проектът е и много личен, и като куратор подхождам през моята призма на селекция и експониране. Тъй като работя в областта на видеото, е интересно да се отбележи интегрирането на архиви през AI (изкуствен интелект) и изкуствено вдигане на качество и нови пиксели, както и в AR (добавена реалност) филтри.
 
Разкажи ни най-яркия си спомен от тези времена/пост-времена, за които събираш архиви?
Това са спомени пълни с цветни, усмихнати и ентусиазирани хора, хора изразявайки открито свободата си, наслажадавайки се на новото и на културата, в която са попаднали.
 
Какво искаш да кажеш на хората с тази изложба?
Да не забравят историята си, да ценят миналото си и да пазят паметта си. Надявам се да вдъхновя повече хора с тази изложба и да покаже, че изкуството има за цел да учи на ценности и добродетел, а изразните средстава могат да бъдат много.
 
Какво е бъдещето на този проект? Покани читателите на това интервю.
След изложбата ще продължа да работя над документален филм, които сме започнали, а освен това искаме да привлечем още хора, които да покажат своите архиви, да съберем още материали от цялата държава и защо не да направим още едно събитие. Изложбата ще бъде отворена до 29-ти септември, всеки ден от 12:00 до 20:00, Национален Студентски Дом, с вход от 10лв.

Свързани новини

Global Music Report - резултатите

22.03.2024

В очакване на звездно бебе

12.03.2024

Бой банда от 80-те години се завръща

11.03.2024

"Музикалните навици на българите"

26.02.2024

Победителите на фестивала в Сан Ремо

15.02.2024