Вещи на The Beatles и Джон Ленън се продават като NFT

Най-големият син на Джон Ленън, Джулиън, разпродава някои исторически музикални артефакти от личната си колекция.
 
Интересното обаче е, че реалните копия няма да престанат да са негова физическа собственост - всеки от предметите ще бъде продаден като незаменим токен (non-fungible token), известен още като NFT.
 
NFT са специален тип криптографски символи, които представляват уникален запис в даден блокчейн. NFT могат да се използват за представяне на елементи като снимки, видеоклипове, аудио и други видове цифрови файлове. Достъпът до всяко копие на оригиналния файл обаче не е ограничен от NFT. Копията на тези цифрови записи са достъпни за всеки, независимо че NFT предоставя на собственика доказателство за собственост, отделена от авторските права.
 
 
Сред предметите, обявени на търг, са черното наметало, носено от баща му във филма "Help!" и ръкописно написани бележки за песента на The Beatles "Hey Jude". NFT се опитват да заемят мястото (или поне да се приравнят) към колекционерските материали, въпреки предупрежденията на критиците за рисковете на този пазар. В списъка с предлагани предмети влизат още NFT на афганското палто, носено от Джон Ленън в ТВ филма "Magical Mystery Tour" и три китари Gibson, подарени на Джулиън Ленън от баща му.
 
Всяко NFT ще бъде предложено под формата на аудио-визуален колекционерски обект, придружено от гласа на самия Джулиън Ленън, удостоверяващ авторсвтото на предмета. Очаква се най-желано да бъде NFT-то на ръкописните записки на Пол Макартни за "Hey Jude". Стартовата цена е 30 000 долара (22 260 паунда), а очакванията са след наддаването сумите най-малко да се удвоят. Част от приходите от NFT-та ще отиде към фондацията на Джулиън Ленън, "White Feather ". Търгът ще се проведе на 7 февруари.
Както и с криптовалутите, записът на това кой притежава NFT-то се пази в споделен портфейл, известен като блокчейн. Този запис няма как да бъде фалшифициран, защото портфейлът се управлява от хиляди компютри по целия свят.
 
Някои NFT-та вече сменят собствениците си за цени от милиони долари, така че цената на пазара за дигитално изкуство започва да се доближава до цените на глобалния пазар за обекти на изкуството. Регулаторните органи и критиците обаче се тревожат, че потребителите може да не си дават реална сметка за рисковете, които нерегулираните криптовалутни инвестиции като NFT-та носят със себе си.

Свързани новини

Тейлър Суифт би рекорд на The Beatles

20.04.2021

10 незабравими цитата на Джон Ленън

08.12.2020

Alanis Morissette с кавър на John Lennon

03.12.2020

Убиецът на Lennon смята, че е простен

06.11.2017