Бионсе стана най-номинираният изпълнител в историята на наградите "Грами"

Бионсе стана най-номинираният изпълнител в историята на наградите "Грами" с общо 88 номинации, изравнявайки съпруга си Джей Зи и първата жена, която постига това.

За предстоящата през февруари церемония певицата получи нови девет номинации, включително за Запис на годината ("Break My Soul"); Албум на годината ("Renaissance") и Песен на годината ("Break My Soul"). За първи път в успешната си кариера Бионсе ще се съревновава в денс категорията, както със седмия си студиен албум "Renaissance", така и с хитовото си парче "Break My Soul". Певицата има номинации и в R&B категориите.

След Бионсе е рапърът Кендрик Ламар е с осем номинации за "Грами", следван от Адел и Бранди Карлайл с по седем. Хари Стайлс, Мери Джей Блайдж, Фючър, диджей Калед, певецът и автор The Dream и мастеринг инженерът Ранди Мерил са с по шест. 

Освен "Renaissance" на Бионсе, във водещата категория за албум на годината са номинирани "30" на Адел, "Voyage" на АBBA, "Un Verano Sin Ti" на Бед Бъни, "Good Morning Gorgeous'' (Deluxe)" на Мери Джей Блайдж, "In These Silent Days" на Чарли, "Music of the Spheres" на Coldplay, "Mr. Morale & the Big Steppers" на Кендрик Ламар, "Special" на Лизо и "Harry's House" на Хари Стайлс.

Парчетата, номинирани в категорията за запис на годината освен "Break My Soul" на Бионсе са "As It Was" на Хари Стайлс, "Woman" на Доджа Кет, "Easy On Me" на Адел, "Don't Shut Me Down" на ABBA, "Good Morning Gorgeous" на Мери Джей Блайдж, "Bad Habit" на Стив Лейси в изпълнение на Eд Шийрън, "The Heart Part 5" на Кендрик Ламар, "About Damn Time" на Лизо и "You and Me On the Rock" на Чарли.

За наградата за песен на годината, която се присъжда за авторство, ще се съревновават създателите на "About Damn Time" на Лизо, "All Too Well (10 Minute Version) (The Short Film)" на Тейлър Суифт, "As It Was" на Хари Стайлс, "Bad Habit" на Стив Лейси, "Break My Soul" на Бионсе, "Easy On Me" на Адел, "God Did" на диджей Калед, "The Heart Part 5" на Кендрик Ламар и "Just Like That" на Бони Райт. 
 
В четвъртата водеща категория за най-добър нов изпълнител са номинирани Анита, Омар Аполо, ДОМи и Джей Ди Бек, Муни Лонг, Самара Джой, Лато, Måneskin, Тоби Нигуе, Моли Тътъл и Wet Legg.

Номинациите оповестиха Оливия Родриго, Джон Леджънд, Машин Гън Кели и Смоуки Робинсън - виж тук пълния списък. Близо половината от номинирните са жени, а над половината - цветнокожи, отбелязват от Националната звукозаписна академия. Тази година бяха добавени пет нови категории, сред които за текспописец на годината, които ще допринесат за повишаването на разнообразието на най-престижните музикални отличия. 

Няма как обаче да се забрави фактът, че звезди от ранга на The Weeknd и Дрейк бойкотираха Академията, заради обвинения в корупция и обявиха, че няма да приемат нито номинации, нито ще пеят на сцената на "Грами". 

65-та церемония ще се проведе на 5 февруари в Лос Анджелис. 

Свързани новини

Изпълнителите на Грами 2023

26.01.2023

Bad Bunny или Розалия

17.11.2022

Композиторката отблизо и лично

05.04.2022

Наградите Грами 2022: победителите

04.04.2022

Грами 2022: Какво да очакваме

31.03.2022