Шакира постигна споразумение със съда за 7 млн. долара за данъчни измами

Колумбийската певица Шакира постигна изненадваща сделка с властите в Испания, за да избегне съдебен процес по обвиненията, че не е платила 14,5 млн. евро данък върху доходите си в Испания за периода 2012-2014 г.

Поп звездата сключи споразумение с прокуратурата за 7,3 млн. евро. Тя е приела и друга глоба в размер на 438 000 евро, за да избегне 3-те години затвор. Процесът, който трябваше да включва повече от 100 свидетели през следващите седмици, вместо това беше прекратен само след осем минути. Адвокатката на Шакира - Мириам Компания, коментира пред репортери, че решението за приемане на сделката с прокуратурата е било взето трудно.

"Това беше трудно решение и отне време. Трудно решение, което е мотивирано от желанието ѝ да се съсредоточи върху отглеждането на децата си и върху професионалната си кариера", заяви Компания.

Това не е първата сделка, предложена на 46-годишната певица от прокуратурата в Барселона. През юли 2022 г. латино звездата отхвърли друго предложение, параметрите на които така и не бяха обявени. Тогава тя заяви публично, че "вярва в своята невинност и избира да остави въпроса в ръцете на закона". През цялото време Шакира и екипът ѝ твърдяха, че през въпросния период тя не е прекарвала по над 6 месеца в годината в Барселона, като през това време е обикаляла на световно турне и е била в САЩ като жури за музикалното предаване The Voice. Този път обаче тя прие предложението на прокуратурата и заяви:

''Трябва да преодолея стреса и емоционалното натоварване от последните няколко години и да се съсредоточа върху нещата, които обичам - моите деца и всички възможности, които предстоят в кариерата ми, включително предстоящото ми световно турне и новия ми албум, от които съм изключително развълнувана. Възхищавам се изключително много на онези, които се бориха с тези несправедливости докрай, но за мен днес победата означава да си върна времето за децата и кариерата си''.

Случаят с евентуалните данъчни измамни от страна на многократната носителка на "Грами" нашумя през 2018 г. Прокурорите в Барселона твърдят, че колумбийската певица е прекарала повече от половината време в периода 2012-2014 г в Испания и следователно е трябвало да плати данъци върху световния си доход в страната, въпреки че официалното й местожителство все още е на Бахамите. Данъчните ставки са много по-ниски на Бахамските острови, отколкото в Испания. Прокурорите поискаха присъда от 8 години и два месеца затвор и глоба от 24 милиона евро за певицата. Говорители на Шакира заявиха, че тя вече е платила всичко, което дължи, и допълнителни 3 милиона евро лихва.

Свързани новини

Не предавал правилното послание

03.04.2024

Горещата колумбийка с нов албум

25.03.2024

Шакира слага край на сълзите

16.02.2024

Фен на Шакира беше арестуван пред дома й

17.01.2024

Откриха статуя на Шакира

02.01.2024