Откраднала ли е Бионсе творба на японски дизайнер?

Японският дизайнер Хаджиме Сораяма заяви в "Инстаграм", че 42-годишната носителка на "Грами" Бионсе не го е помолила за разрешение, преди да използва неговите футуристични скици и ансамбли като част от визуализацията на турнето си "Renaissance".

"Хей, Бионсе, можеше да ме попиташ официално, както стори The Weeknd", написа мъжът, като в серия от снимки сравни неговото изкуство с някои от графиките и костюмите на изпълнението на Би, пише изданието "Page Six".

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Публикация, споделена от Hajime Sorayama (@hajimesorayamaofficial)

 

Фотосите, които сподели, показват лицето на Бионсе на огромен екран по време на шоуто. На кадъра се вижда как певицата е с хромирана, подобна на извънземно украса за глава и сякаш наподобява робот. Останалите три кадъра бяха илюстрации, правени лично от Сораяма, показващи жени, носещи поразително сходни украшения за глава.

Съвсем очаквано, в секцията за коментари се включиха феновете й, които я защитиха и нападнаха вербално дизайнера. "Разбирам, че се чувствате сякаш изкуството ви е било копирано, но тази визуализация е от месеци. Изглежда, че се заяждате напразно", гласи един от най-харесваните коментари в защита на Би.

Подобно на много други, този конкретен потребител на социалната мрежа посочи, че Сораяма и Бионсе вероятно са почерпили вдъхновение от немския експресионистичен научно-фантастичен филм "Метрополис" от 1927 г.: "Метрополис" е имитиран от толкова много хора", допълни запознатият. От своя страна артистът хапливо попита: "Вие сте режисьорът на филма?".

Разбира се, коментиращите не бяха единствено на страната на Бионсе. Някои защитиха твореца, като написаха: "Да, "Метрополис" е източник на вдъхновение, но Хаджиме Сораяма буквално е майстор и икона в света на изкуството, а Бионсе се позовава на него на 10000%."

Към момента не е ясно дали Сораяма планира да предприеме правни действия.

Свързани новини

Мадона и Лана дел Рей също го отнесоха

17.04.2024

Бионсе потопена в кънтри музиката

15.03.2024

Кралица Би с огромен успех в кънтрито

21.02.2024

Кралицата пак ни изненада

12.02.2024

Нов живот за "Grown Woman"

18.12.2023