"Ромео и Жулиета": най-великия балет, посветен на любовта, на сцената на НДК през март

Музикалният шедьовър на Сергей Прокофиев - "Ромео и Жулиета", вдъхновен от сюжета на едноименната Шекспирова творба, ще завладее сцената на Зала 1 на НДК на 9 март
 
Хореографът, режисьор и балетмайстор Сергей Бобров поставя епохална продукция с впечатляващи сценични решения. Солист на Болшой театър, един от партньорите на Мая Плисецкая, Сергей Бобров израства като хореограф при Юрий Григорович. Работохолик, перфектен артист, хореограф и режисьор, Бобров е озарен от идеята как да създаде танцовото превъплъщение на фамилия Капулети. Най-великия разказ за любовта и смъртта започва с една светла и жизнерадостна атмосфера от площадите в ренесансова Италия.
 
 
Постановъчният екип на продукцията е вложил много мисъл при създаването ѝ, като е успял да трансформира словото и театъра в една модерна хореографска форма, която въздейства от първата до последната минута. Впечатляващи са костюмите на художничката Ася Стоименова – стилни, попили от цветовете и формите на различни култури, но създадени с мярка и вкус. Грандиозна продукция завладява с богат кордебалет и силни солисти, които превръщат веселия пъстър карнавал в ритуален сблъсък между смъртта и любовта.
 
 
Ценителите на балетното изкуство осъзнават ролята на живата музика в танцовия спектакъл. Зала 1 на НДК неведнъж е посрещала мащабни балетни постановки, но рядко те са били придружавани от изпълнения на симфоничен оркестър. Сложната задача да постигне идеална хармония между танци и музика в "Ромео и Жулиета" е поверена на диригента Иван Великанов. Роден в Париж, във вените му тече френска, руска и еврейска кръв. В ранна детска възраст той свири на пиано, завършва Московската консерватория, през годините е награждаван многократно като диригент и режисьор на балетни спектакли в цяла Европа и Русия.
 
 
Музиката на "Ромео и Жулиета" от Сергей Прокофиев влиза в съкровищницата на балетната класика, защото успява да пресъздаде силата и психологизма на Шекспировата пиеса. Партитурата е сложна за изпълнение и още по-сложна за танцуване, но балетът и оркестърът на Варненска опера се справят блестящо с това предизвикателство.
 
Билети за балета "Ромео и Жулиета" можете да намерите в мрежата на Eventim и в билетния център на НДК.

Свързани новини

Global Music Report - резултатите

22.03.2024

В очакване на звездно бебе

12.03.2024

Бой банда от 80-те години се завръща

11.03.2024

"Музикалните навици на българите"

26.02.2024

Победителите на фестивала в Сан Ремо

15.02.2024