Raye получи рекорден брой номинации за награда БРИТ

Певицата и авторка на песни Raye получи седем номинации за награда БРИТ - рекорден брой за един изпълнител за една година. Тя изпревари Craig David, Gorillaz и Robbie Williams, които преди това държаха общия рекорд с по шест.

Raye, която е на 26 години, е номинирана в основните категории за тазгодишните британски музикални отличия - изпълнител на годината, албум на годината за "My 21st Century Blues" и песен на годината за "Escapism". Тя може да получи БРИТ и в жанровите категории - за поп, арендби, както и за най-добър нов изпълнител.

"Очите ми се пълнят със сълзи, когато говорим за това - прекалено много, наистина е прекалено много. Единственият начин, по който мога да опиша това - като чудо е", споделя Raye.

Припомняме, че певицата се раздели със звукозаписната си компания през 2021 г., за да работи като независим изпълнител, след като заяви, че лейбълът е задържал дебютния ѝ албум.

Номинациите на Raye включват една за изпълнител на годината, категория, в която шест от 10-те номинирани са жени. Това е в рязък контраст с миналата година, когато имаше изцяло мъжки състав за най-добър изпълнител след сливането на мъжката и женската категория. След критиките британските организатори разшириха категорията за изпълнител на годината и от 5 те станаха 10 тази година. Резултатът е номинации за Raye, Jessie Ware, Olivia Dean, Little Simz, Arlo Parks и Dua Lipa, заедно с мъжете изпълнители Dave, Central Cee, J Hus и Fred Again.

Британската група Blur също е с три номинации, включително за албума "The Ballad of Darren" - първата им продукция от 2015 г. насам, за група на годината, както и в категорията алтернативен рок/рок.  "Динозаврите" от The Rolling Stones, които миналата година пусна "Hackney Diamonds" - първи албум с оригинални песни от 2005 г. насам и първи запис след смъртта на барабанист Чарли Уотс през 2021 г., е номиниран за БРИТ в категорията алтернативен рок/рок. Това е първа номинация за награда БРИТ за The Rolling Stones от 10 години насам, отбелязва Ройтерс.

В полово неутралната категория за международен изпълнител на годината сред номинираните са Тейлър Суифт, Майли Сайръс, Лана Дел Рей, Сиза, Бърна Бой, Кайли Миноуг. Повече от половината от тазгодишните номинации (55%) включват жени - като соло изпълнителки или част от група, съобщиха организаторите. "Чудесно е, че жените като цяло са се представили толкова силно в много от категориите на наградите", заявиха главният изпълнителен директор на Британската фонографска индустрия д-р Джей Туист и председателят Йоланда Браун в съвместно изявление, цитирано от Ройтерс.

Церемонията за връчването на наградите БРИТ ще бъде на 2 март в Лондон.

 

Свързани новини

Raye триумфира на наградите BRIT

05.03.2024

Бритни Спиърс загатна за нещо ново

06.02.2024

Бритни Спиърс: ''Много съжалявам"

02.02.2024

Бритни Спиърс не издава нов албум

05.01.2024

Бритни Спиърс на 42!

05.12.2023