Турнето на Тейлър Суифт предизвика дипломатически търкания в Азия

Тейлър Суифт и турнето ѝ Eras предизвикаха дипломатически и политически търкания в района на Югоизточна Азия заради сделка с правителството на Сингапур. Суифт се е съгласила на предложението на малката държава да изнесе концерти от турнето си единствено там - без да има представления в съседните страни.
 
 
Сингапур е ключов член на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия, на чиято тридневна среща се очакваше фокусът да бъдат хуманитарната криза в Мианма и конфликтите в Южнокитайско море. Тейлър Суифт обаче открадна шоуто на азиатска среща на върха, когато премиерът на Сингапур защити доходоносната концертна сделка на града-държава, предизвикала неприязън на съседните нации. 
 
"Нашите агенции преговаряха за споразумение с нея, според което да дойде в Сингапур и това да е единствената спирка на турнето ѝ в Югоизточна Азия". Така премиерът на града-държава Ли Сян Лун потвърди наличието на сделка с изпълнителката.
 
 
Съседите на Сингапур обаче реагираха остро и споразумението с певицата доведе до дипломатически търкания. Депутат от Филипините обяви, че "добрите съседи не правят така" и подобно споразумение противоречи на принципите на АСЕАН - Асоциацията на страните от Югоизточна Европа. Премиерът на Сингапур Лун обаче отвърна, че не приема сделката като неприятелски акт, макар да призна, че споразумението се е оказало доста успешно.
 
Въпросът първоначално беше повдигнат от министър-председателя на Тайланд Срета Тависин в средата на февруари. Той обяви, че Сингапур е платил между 2 и 3 млн. долара за всеки един от 6-те концерта, които Тейлър Суифт изнася в града-държава. Тависин се позова на информация промоутъра на шоуто AEG и допълни, че е ако е знаел за подобни преговори по-рано, е щял да доведе шоуто в Тайланд, защото "концертите генерират добавена стойност към икономиката". Властите в Сингапур обаче не изнесоха данни за размера на сделката. Според министъра на културата Едуин Тон сумата "не е толкова висока, колкото се твърди", но размерът ѝ е конфиденциален.
 
 
Колкото и да са платили властите в Сингапур, сделката наистина може да се смята за напълно успешна. Тейлър Суифт изнася шест концерта в Сингапур между 2 и 9 март, като билетите за тях са разпродадени. Очакванията са приходите в икономиката на острова да са между 260 и 370 млн. долара. Около 70% от феновете на шоуто са от чужбина. Докато поп звездата е в града-държава, цените на нощувките в хотелите са нараснали от 256 до 400 долара средно. Ръстът на резервациите от туристи от Малайзия е с 92%, от Тайланд - с 111% и с цели 189 на сто на посетители от Индонезия.
 
Освен в Сингапур, Eras имаше още една азиатска спирка - за 4 концерта в Токио, Япония. При предишното си турне през 2018 г. Тейлър посети единствено Страната на изгряващото слънце на този континент, но по-предните ѝ турове са минавали и през Китай, Индонезия, Филипините и Малайзия.

Свързани новини

Рекорд след рекорд

25.04.2024

Ново 20

19.04.2024

Мадона и Лана дел Рей също го отнесоха

17.04.2024

Тейлър продължава победния си ход

03.04.2024

Мадона отново в неловка ситуация

13.03.2024