Легендарен класически и модерен рок в афиша на Midalidare Rock In The Wine Valley 2024

Midalidare Rock In The Wine Valley 2024 ще се проведе между 12 и 14 юли. 
 
Колегите ни от Z-Rock отново ще станат част от голямото рок събитие със своето Z-Rock LIVE Studio! Георги Згуров-Гурко ще бъде на живо от горещата точка на рок феста, с ексклузивни интервюта, а Краси Москов ще държи нащрек слушателите в ефира на Z-Rock за всички актуални новини около събитието Очертават се много любопитни акценти от бекстейджа на фестивала, които може да чуете единствено по Z-Rock – Рок радиото на България!
 
Първият хедлайнер за 2024 г. са легендите от Deep Purple, които ще свирят на 14 юли, неделя. Няма достатъчно суперлативи, за да се оцени по достойнство приносът на Deep Purple към рок музиката. Продали повече от 100 милиона албума и пълнили световни арени в продължение на десетилетия, не е чудно, че авторитетната британска радиостанция Planet Rock обяви групата за "петата най-влиятелна група в историята". На Световните музикални награди през 2008 бандата  получи и наградата "Легенда", а през 2016 бе включена в "Залата на славата на рокендрола". На Midalidare Rock In The Wine Valley 2024 очакваме Иън Гилън, Роджър Глоувър, Иън Пейс, Дон Ейри и Саймън Макбрайд да затвърдят своя легендарен статус.
 
Немската хеви метъл машина Accept ще свири в първия ден на фестивала на 12 юли 2024 г. Създадени в Германия в края на 70-те години, Accept са считани за основатели и пионери на хеви метъл музиката, създавайки много от класиките на жанра за всички времена. Характерният им стил не може да бъде сбъркан. Те са повлияли на творчеството на банди като Metallica, Megadeth, Slayer, Mötley Crûe, Anthrax, Testament и много други. Бандата е световен музикален феномен в продължение на повече от 40 години, като продължава да държи позиции в Топ 10 на световните класации, има над един милиард стрийминга на песни и милиони продадени албуми.
 
Saxon са лидери на новата вълна на британския хеви метъл. Създадени в Барнзли през 1977г., до днес бандата има осем албума в Топ 40 на Обединеното кралство, както и четири албума в Топ 10 и два албума в Топ 5. Имат многобройни сингли в британската класация за сингли и успехи в класациите в Европа и Япония, както и успехи в Съединените щати. През 80-те години на ХХ век Saxon се утвърждават сред най-успешните метъл групи в Европа. 
 
Шведите HammerFall са създадени през 1993-а в Гьотеборг. През 2002 г. групата издава песента "Hearts On Fire", която се превръща в най-големия хит на бандата, с над 80 милиона стрийма в Spotify до момента. Песента става химн на шведския олимпийски женски отбор по кърлинг, което води до изпълнението на групата на церемонията по откриването на Европейското първенство по лека атлетика пред 250 млн. зрители в цял свят.
 
Delain е холандска симфонична метъл група, създадена през 2002 г. от бившия клавирист на Within Temptation Мартин Вестерхолд. Бандата има седем студийни албума и три EP-та, в които гостуват изпълнители като Шарън Ден Адел от Within Temptation,Марко Хиетала от Nightwish и Алиса Уайт-Глътц от Arch Enemy. С обновения си състав, включващ зашеметяващия и спиращ дъха вокал на Даяна Лиа, Delain са готови да продължат своето пътешествие на световната метъл сцена.
 
Mr.Big слагат край на славната си кариера със световното турне "The BIG Finish". Групата ще представи сет, обхващащ всичките им хитове, включително и изпълнения от класическия албум LEAN INTO IT. "Искахме да си вземем подобаващо сбогом и това ни се струва правилният начин", твърди басистът и вокалист Били Шийън. Китаристът и вокалист Пол Гилбърт отбелязва: "В момента сме в процес на уточняване, да имаме грандиозно шоу, което да съпътства музиката ни. И тъй като парчетата ни имат чудесен отзвук на места по целия свят, ще свирим на колкото се може повече от тези места." Вокалистът Ерик Мартин допълва: "Ако бяхме от филмовия бизнес, просто щяхме да изложим всичко на показ и да кажем: "Добре дошли на Големия финал! Сериозно, радвам се, че имаме възможност да направим всичко това на сцената заедно като Mr.Big и да покажем онова, което сме направили като група през годините." На барабаните за това специално последно световно турне ще бъде дългогодишният приятел на групата Ник Дивиржилио, който е един от двамата барабанисти, избрани да заместят Фил Колинс в албума Calling All Stations на Genesis.
 
Вече повече от тридесет години китаристът и композитор Аксел Руди Пел издава редовно нови албуми със своята група ARP. Групата се състои от певеца Джони Джиоели, басистът Волкер Кравчак, клавиристът Ферди Дорнберг и барабанистът Боби Рондинели (ex-Rainbow) – перфектно смазана хард рок машина, която не спира да изпълнява композициите на Pell по изключителен начин и същевременно да ги обогатява със собствените запазени марки на всеки музикант.
 
За първи път в България ще видим американската метъл група Steel Panther. Създадени през 2000 г. в Лос Анджелис, Калифорния групата в началото е известна като Metal Shop и е позната и като Metal Skool, а през 2008-а приема името Steel Panther. Бандата е известна с нецензурните си и хумористични текстове, както и с пародирането на стереотипния глем метъл начин на живот.
 
Близо 40 години след създаването си в Хелзинки, Финландия, Stratovarius са все още неудържими. Излизайки от динамичната метъл сцена на 80-те години,  майсторите на мелодичния пауър метъл бързо правят своя отпечатък с ранни албуми като суровия дебют Fright Night (1989) и по-сложното му продължение Twilight Time (1992). Последният албум на бандата – Survive (2022), е смятан за най-автентичния албум досега. Групата днес е Тимо Котипелто (вокали), Йенс Йохансон (клавишни), Лаури Пора (бас и вокали), Матиас Купиайнен (китара и вокали) и Ролф Пилве (барабани).
 
Primal Fear са основани през октомври 1997 г. от Ралф Шийпърс и Мат Синър, а дебютният им поименен албум е издаден през февруари 1998 г. Последният – Code Red, излезе през 2023 и е преди всичко истинско пробуждане за продуцента Мат Синър. След тежко заболяване, той отново се отдава на своята страст – музиката. "Code Red беше първата продукция, в която успях да участвам отново. Бях щастлив, че отново мога да бъда креативен с момчетата в студиото.", споделя Синър. Primal Fear са Ралф Шийпърс (вокали), Мат Синър (бас, вокали), Том Науман (китара), Александер Байрод (китара), Магнус Карлсон (китара), Майкъл Ери (барабани).
 
Rhapsody of Fire са определяни като италианските Symphonic Power Metal богове. От създаването си през 1993 г., под името Thundercross, групата издава дванадесет студийни албума, два концертни албума, три EP-та и едно Live DVD. Rhapsody of Fire е известна с концептуалните си текстове, които представляват фантастична история във всички техни албуми от 1997 до 2011 г. На 12 май 2023 г. бандата издава сингъла "Kreel’s Magic Staff", който ще бъде включен в предстоящия четиринадесети студиен албум.
 
Дино Джелузик е хърватски рок певец, музикант и автор на песни. Музикантът е основател, главен автор на песни и вокалист на хард рок групата Jelusick. Несъмнено най-големият успех на Дино е през 2021г., когато става част от Whitesnake, но записва песни и за групата си Jelusick. Бандата е издала 7 сингъла, а на 29 септември 2023 г излезр и албумът Follow the Blind Man. Jelusick са Дино Джелузик (вокал и клавишни), Иван Келър (китара), Лука Бродерик (бас и вокали) и Марио Лепоглавец (барабани и вокали).
 
Хеви метъл бандата The Silent Wedding са създадени през 2008 г. Първият им албум – Livin Experiments, е издаден през 2013 г., мастериран от Майкъл "Миро” Роденберг (Kamelot, Edguy, Rhapsody и др.) в Gate Studios (De). Бандата е свирила с Maiden United в две минитурнета в Холандия и Белгия, както и с Threshold в турнето им "European Journey" за 19 концерта в Европа.
 
Soundtruck също са създадени през 2008 г. Бандата свири южен хард рок. Групата е една от най-известните южняшки рок групи в Гърция в момента. Бързо стават известни благодарение на звука и енергията, с които излизат на сцената. Soundtruck имат два издадени албума до момента.
 
Фестивалът в долината на виното тази година съвпада и с финала на Европейското първенство по футбол, който е на 14 юли. Специално за този мач ще бъде изграден екран, за да могат феновете на футбола да не пропуснат кой ще стане шампион, но също така и да се наслаждават на любимата си рок музика.
 
Цени на билетите:
– Тридневен билет – 180 лв.
– Еднодневен билет за 12 юли, с хедлайнер Accept – 120 лв.
– Еднодневен билет за 13 юли, с хедлайнер Mr.Big – 120 лв.
– Еднодневен билет за 14 юли, с хедлайнер Deep Purple – 120 лв.
 
Midalidare Rock In The Wine Valley от 12 до 14 юли 2024 г. Билетите са в продажба в мрежaта на Eventim в цялата страна, както и в OMV, Билетен център на НДК, Технополис и Български пощи. Деца до 12 години влизат без билет.

Свързани новини