Фестивал Allegra със силен старт и богата програма от целия спектър на класиката

И тази година в разгара на лятото в София от 12 до 20 юли Фестивал Allegra ще зарадва своята публика с разнообразие от музика, обхващаща целия спектър на класиката - от дует, квартет, октет, до камерен и симфоничен оркестър и от Хайдн, през Моцарт, Бетовен до Глазунов, Курт Вайл, Корнголд, Пиацола и Майлс Дейвис.
 
За десета поредна година фестивалът вдига високо летвата за таланта и добрия вкус с амбициозна и богата програма, в която се включват водещи гост звезди от световната сцена на класическата музика. 
 
 
На 12.07.2024 г. от 19:00 ч. в Централен военен клуб ще чуете Фестивален оркестър Алегра с украинския виртуоз Валерий Соколов – цигулка и Йоханес Шлефли – диригент. В програмата: Йохан Щраус - Увертюра към оперетата "Прилепът"; Волфганг Амадеус Моцарт - Концерт за цигулка No. 5 в ла-мажор, KV. 219; Антонин Дворжак - Симфония No.8, сол-мажор, oп.88.
 
След като миналата година изправи публиката на крака с изумителното си изпълнение на концерта за цигулка на Чайковскиси, на 12 юли Соколов ще се завърне на софийска сцена, за да открие десетото юбилейно издание на Фестивал Allegra, под палката на маестро Йоханес Шлефли! 
 
Музикантът израства в Харков, но школува таланта си из целия свят - напуска страната си на 13 г. и се обучава при Наталия Боярская, Феликс Андривески, Марк Люботски, Ана Чумаченко, Борис Кушнир и Гидон Кремер в Лондон, Хамбург, Франкфурт и Виена. Печели Международния конкурс за цигулари "Джордже Енеску" в Букурещ през 2005 г., а музикалната критика го обяви за един от най-забележителните артисти на неговото поколение. 
 
Самият Соколов споделя за себе си: “Музикалният ми живот върви по-скоро стъпка по стъпка … Това ми дава вътрешно спокойствие и предизвикателство да вървя напред.” 
 
12 юли, петък  2024 г. от 19:00 ч.
Място: Централен военен клуб
Билети на касата на зала България и на Ивентим.

Свързани новини

Фестивал Алегра - право в десетката

28.06.2024