На път с Радио FM+ и Министерството на туризма: Три идеи за пикник край морето

Септември е идеален за разходка в Странджа. Ако времето не предполага да обикаляте плажовете, даваме три идеи за пикник край морето.

Първата е в сърцето на планината.  Водопад Докузак е най-големият и водоносен водопад в Природен парк “Странджа” на река Докузак. Събира водите на карстовите извори от Малкотърновската котловина – Големият врис, Малкият врис, Сушица, Бигорът, Бялата вода и Деветте извора.

Територията на водопада е обявена от 1991 година за защитена местност. В околностите расте едно от чудесата на Странджа –кримският чай (Sideritis syriaca), който е застрашен от изчезване вид растение, ето защо е вписан в Червената книга на застрашените видове в България.

До заслона е изградена площадка с дървени парапети за наблюдение на водопада отвисоко. Вдясно ще видите пътека, която стига до подножието на водопада и малкия вир, който образува водата.

Втората идея е за пикник по поречието на Велека. Можете да съчетаете с риболов.

Третата идея ви води към един от най-фотогеничните плажове в района, мидения плаж на село Лозенец. За него говорим и музиканта Свилен Ноев от Остава, който тъкмо там снима видеото към песента Different от соловия му албум.

"Снимахме там с много приятели, с нашите деца и всички, които бяха на море тогава там."

Свилен споделя, че всяка година на морето снимат по един видеоклип.

"Пак там следващия ми сингъл Minute, който е за една любовна история между Явор Бахаров и неговата приятелка в реалния живот – Рая, и в клипа пак има една любовна история около Лозенец, на Мидения плаж."

"Аз и Северното Черноморие харесвам, много харесвам Варна. Нашето море е много романтично, много си го харесвам.", споделя още музиканта.

Черноморието наистина успява да вдъхнови Свилен Ноев и именно там той създава и песента Саботаж.

"Аз измислих припева точно там и детето ми беше на 5-6 години тогава и каза: Тати, тая песен ще стане голям хит, ти ще станеш много известен."

Свързани новини