Батман - първият супергерой със звезда на Алеята на славата

На 26 септември Батман стана първият супергерой, получил звездата на Алеята на славата в Холивуд. Емблематичният герой от комиксите получи звезда под номер 2790. Церемонията се състоя точно пред Музея на световните рекорди "Гинес".

"Черният рицар вече над 85 години е символ на решителност, кураж и справедливост за милиони фенове. Батман е разпознаваем в целия свят благодарение на своето присъствие в обичаните комикси, телевизионни шоута, анимации и филми. Той се е превърнал в една от великите американски легенди. Той е възмездието. Той е нощта. Той е Батман", гласи съобщението, публикувано от DC Comics.

Звездата е разположена стратегически до тази на Адам Уест - актьорът, изиграл емблематичната роля на Батман в популярния телевизионен сериал от 60-те години на миналия век, както и с тази на Боб Кейн, един от създателите на персонажа.

Създаден за DC Comics от Кейн заедно с Бил Фингър, Батман се появява за първи път в Detective Comics #27 през 1939 г. и оттогава е символ на решителност, смелост и справедливост. Той е един от най-емблематичните измислени персонажи в света - самобитен супергерой, който се отличава не със своите свръхсили, а с интелигентност, решителност и технически умения.

На церемонията присъстваха Джим Лий, изпълнителният директор на DC Comics, Трой Бейкър ( The Last of Us, Batman vs Teenage Mutant Ninja Turtles ), Джейсън О'Мара ( Justice League: War ), Дидрих Бадер ( Batman: Caped Crusader ), Хамиш Линклейтер ( Batman: Caped Crusader ) и др. Атина Фингър, внучката на един от създателите на Батман Бил Фингър, също присъстваше.

"Най-накрая почувствах, че си е получил дължимото", каза Лий по време на церемонията. "Колко готино е измислен герой, който съществува от 85 години, най-накрая да получи звезда на Алеята на славата? Това е огромна чест. Мисля, че това е доказателство, че той е холивудска икона, той е глобална икона и мисля, че това само затвърждава този факт." 

Първата звезда на измислен герой е на Мики Маус, а през годините го последваха Доналд Дък, Шрек, Семейство Симпсън, Уди Кълвача и още любими образи.

Освен че получи своето място сред звездите, Батман влезе и в Книгата на рекордите на Гинес като първия супергерой с подобно отличие. Това постижение се добавя към впечатляващия списък с рекорди, свързани с персонажа, включително този за най-много носители на "Оскар" в ролята на един и същ супергерой - Джордж Клуни, Крисчън Бейл и Бен Афлек.

Свързани новини

Изпълнителката "атакува" поп жанра

04.10.2024

Еди Мърфи с втори брак

18.07.2024

Един от гласовете е на Тео Койчинов!

05.07.2024

В обувките и дрехите на принцеса Даяна

28.06.2024

Global Music Report - резултатите

22.03.2024