Един час пред телевизора, 22 минути по-малко живот

Всеки час прекаран пред телевизора скъсява живота на зрителя с 22 минути, установиха австралийски учени. Който се заседява по шест часа дневно пред телевизора, рискува да умре с 5 години по-рано от хората, които са избрали по-активен начин да прекарат свободното си време.

Учените твърдят, че прекаленото гледане на телевизия е също толкова опасно, колкото пушенето или наднорменото тегло, предаде БГНЕС. Според тях заседналият начин на живот трябва да се разглежда като проблем на общественото здраве.

За целите на изследването си, публикувано във в. "British Journal of Sports Medicine", д-р Джей Линерт Веерман и колегите му анализирали резултатите от изследване на 11 247 австралийци между 1999 и 2000 г., които трябвало да отговорят на въпроса колко време прекарват в гледане на телевизия. След това те анализирали и данни за смъртността в страната. Изследователите създали модел, в който сравняват продължителността на живота на възрастните, които гледат телевизия, спрямо тези, които не гледат. Така те стигнали до извода, че всеки час, прекаран във взиране на екрана, скъсява живота с 21,8 минути. Хората, които прекарват по шест часа в гледане на телевизия на ден, могат да очакват да живеят с 4,8 години по-малко, предупреждават учените. Те допълват, че гледането на телевизия е сред най-честите форми на заседнал начин на живот наред със седенето в колата.