Любопитни факти за Стив Джобс

Само преди няколко дни изпълнителният директор на Apple – легендарния Стив Джобс, реши да се оттегли от поста си.

Повечето световни медии определиха случката като край на една много успешна епоха за марката. Джобс винаги е бил център на внимание за медиите и любимец на хиляди технологични маниаци по света. Ето и няколко не толкова известни факти за създателя на Apple:

Стив е осиновен - той е отгледан от Пол и Клара Джобс. Биологичните му родители са сириеца Абдулфата Джантали и Джоан Симпсън, която го е дала за осиновяване.

Стив има биологична сестра, която е известна в публичното пространство. Става въпрос за писателката Мона Симпсън. Той се е виждал с нея само веднъж в живота си, когато е бил на 27 години. Тогава разбира и за осиновяването си, което променя живота му завинаги.

Джобс никога не завърша висшето си образование. Отказва се още след втория семестър, тъй като по думите му в колежа не научава нищо полезно.

Той е будист. След едно от пътуванията си до Индия променя вижданията си изцяло и се ориентира към Дзен будизма.

Стив и жена му са вегетарианци. Всъщност единственото месо, което Джобс си позволява, е риба.

Бившият изпълнителен директор на Apple никога публично не е давал пари за благотворителност. Той дори е забранил всякакви проекти свързани с благотворителност в компанията. Няма обаче и доказателства дали този свръх богат човек не е правил дарения анонимно.

Според някои името на фирмата се ражда вследствие на любовта му към ябълките. Други пък смятат, че идва от звукозаписната компания Beatles' Apple Records, на която е бил почитател.

През 2008 година в медиите изтича информация, че Джобс е починал от рак на панкреаса, който му беше открит през 2004 година. Горещата новина бързо беше опровергана.

Стив Джобс получава символичната заплата от един долар. Такава просто не му е необходима. Като главен акционер в Apple само за миналата година той е спечелил близо 2 милиарда долара./actualno.com/