Почина един от създателите на "Apple" Стив Джобс

Американската компютърна компания "Епъл"(Apple) съобщи, че нейният бивш генерален директор и съосновател Стив Джобс е починал. От 2004 г. насам, "гуруто на модерните технологии" се борeше с рак на панкреаса.

Починалият на 56-годишна възраст Стив Джобс бе емблематична фигура за Силиконовата долина и бе в основата на някои от най-известните продукти на "Епъл". Той стои зад успеха на парсоналните компютри "Macintosh", на преносимите MP3 плейъри iPod, на смартфоните iPhone, на цифровите таблети iPad.

Стив Джобс е роден на 24 февруари 1955 г. в Сан Франциско, Калифорния. Той е незаконнороден син на Абдула Джандали (сириец по произход) и американката Джоан Симпсън и още като невръстно бебе е осиновен от Пол Джобс и Клара Джобс-Акопян. Като ученик Джобс посещава лекции на фирма-подизпълнител на "Хюлет Пакард" в Пало Алто. Там бива нает като летен работник. Друг работник в тази фирма е Стивън Возняк. Няколко години по-късно, през 1976г. двамата основават "Епъл" в гаража на Стив Джобс. Той е на 21, а Возняк, който все още работи за "Хюлет-Пакард" - на 26 години. Следва успеха на персоналните компютри "Macintosh" /по името на любимия сорт ябълка на Джобс/. Вътрешни разногласия в компанията правят така, че на 12 септември 1985 г. Джобс окончателно напуска "Apple".

През 1986 година Джобс заедно с Едуин Кетмул основават компанията "Пиксар" ("Pixar"), занимаваща се с компютърни анимации. Тя се ражда, когато Джобс откупува графично студио на Джордж Лукас за 10 млн. долара. През последните години "Пиксар" е доста известна благодарение на филмите си "Играта на играчки", "Търсенето на Немо" и "Феноменалните". След това новите му проекти са свързани най-вече със софтуерната индустрия, като компанията, която основава през 1989 г. се нарича "Next". Джобс осъзнава, че не може да направи революция в хардуера и затова насочва всичките си усилия към софтуера. Въпреки сравнително големите успехи на Джобс с "Next", компанията не става един от големите играчи в компютърния бизнес. Но такъв играч си остава "Apple" и те купуват "NeXT" през 1996 за сумата от 402 милиона долара, като по този начин връщат Джобс в компанията, която той сам основава.

Влиянието на съоснователя на "Епъл" Стив Джобс върху света, ще усеща с поколения, каза президентът на "Майкрософт" Бил Гейтс във връзка с новината за неговата смърт. Той заяви, че за него е била извънредно висока чест да го познава. "Стив и аз се срещнахме преди 30 години и бяхме колеги, конкуренти и приятели през повече от половината на нашия живот", каза той и добави, че е истински натъжен от новината за неговата смърт.

Президентът на САЩ Барак Обама отдаде почит пред смъртта на основателя на "Епъл" Стив Джобс, като го нарече един от най-големите американски новатори. Създавайки една от най-проспериращите компании на планетата, тръгвайки от един гараж, той бе истински пример за американската находчивост. Обама изрази силната си тъга заради смъртта на Джобс и поднесе своите съболезнования на близките му.

Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг го сравни с учени като Албърт Айнщайн и Томас Едисън.