Във Facebook върви призив за протест срещу ACTA на 11 февруари

България, още 20 страни-членки на ЕС, както и държави като САЩ и Япония са се включили в началото на месеца в търговско споразумение за борба с фалшифицирането - ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement).

Споразумението, което цели спазването на авторските права в мрежата, предизвиква бурен дебат. Хората се опасяват, че в резултат на документа тегленето на филми и музика от торентите, ще стане равно на криминално престъпление. Запознати са притеснени още, че то ограничава правата ни като потребители и че ще можем да бъдем следени в мрежата от интернет доставчиците ни.

В интернет вече върви гражданска подписка срещу ACTA. Идеята на неправителствената организация Avaaz е да събере минимум 2 млн. подписа, преди да ги изпрати в Европейския парламент.

Във Facebook има и група "Ние казваме НЕ на ACTA! /Bulgaria says NO to ACTA!", като участниците в нея подготвят протест на 11 февруари, призовавайки да се присъединят всички, които смятат споразумението за "силно ограничаващо и нарушаващо правата, които имаме като свободни хора". Засега поляците са най-будните европейци, тъй като преди седмица там се състоя хиляден протест срещу новите мерки (на снимката).

АCТА цели опазване на интелектуалната собственост в световен мащаб, то създава международна правна рамка и по никакъв начин не съдържа клаузи за ограничаване на свободното ползване на интернет от гражданите, съобщават от министерството на икономиката. България е подписала АCТА предвид законовата процедура, но тепърва ще бъде ратифицирано в Народното събрание, ще бъде подложено на дискусии, както у нас, така и в Европейския парламент, съобщат още властите.

Министърът на икономиката Трайчо Трайков коментира днес АCТА. Въпреки строгостта на мерките, Трайков заяви, че е скептичен, че АСТА ще промени нещо, особено в  България.  Важно е да се знае, че до ратифицирането на документа се предвижда дискусия и  споразумението може и да не бъде ратифицирано в парламента, каза  Трайков.
 

Свързани новини

Евро парламентът отхвърли АCТА

04.07.2012