От ФБР проучвали Стив Джобс приживе

ФБР публикува досието на Стив Джобс, което бюрото е събирало приживе за основателя на компанията "Епъл" (Apple).

Дългият 191 страници документ съдържа информация от 1991 г. Тогава Джобс е бил проучван като възможен кандидат за член в Съвета на експертите при президента Джордж Буш старши. Джобс е бил назначен в консултативния орган, въпреки че някои от проучвалите го лица са го описали като човек, който "изопачава действителността", за да постигне целите си. В досието също се отбелязва, че Джобс е вземал пробно наркотици през 70-те години и че първоначално е отказвал да поеме отговорността за дъщеря си Лиса, която по-късно признава след брака с майка й.

Неназован източник е характеризирал Джобс като склонен към заблуждаване индивид, който не е напълно открит и честен. Друг източник обаче го описва като честен и надежден, но същевременно казва, че моралните му ценности могат да бъдат поставени под въпрос. Различни хора споделят, че Джобс се държи последователно само тогава, когато се случва това, което иска той.

Независимо от това, че някои от запитаните от ФБР изказват съмнения за почтеността на компютърния магнат, те всички препоръчали да бъде назначен на поста. Един от интервюираните казва пред агентите, че огромната власт, с която разполага Джобс, го кара да губи от поглед честността и почтеността и вследствие на това да изопачава истината.

Сред другите по-интересни факти от досието е информацията, че срещу Джобс е имало бомбена заплаха през 1985 г., както и че за известно време е имал ниво на достъп до информация "Строго секретно". То му е предоставено през 1988 г. и му е отнето през 1990 г. Не е ясно за какво му е трябвало, но "агенцията", асоциирана с достъпа, е студиото за компютърна анимация Pixar. Джобс купува Pixar през 1986 г. и го продава на Disney двадесет години по-късно.

Стив Джобс почина от рак на панкреаса през октомври 2011 г.




 

Свързани новини

Аштън Къчър, като младия Стив Джобс

14.06.2012