Лекари поставиха вярна диагноза благодарение на "Д-р Хаус”

Медици от германска болница успяха след дълго лутане да поставят вярна диагноза, благодарение на сериала „Д-р Хаус”, разказва мениджърнюз.
 
Месеци наред те не можели да установят причината за тежкото състояние на 55-годишен пациент и да започнат адекватно лечение. Той бил приет в клиника към Марбургския университ със сърдечен пристъп. При първите изследвания били установени проблеми с коронарната артерия. Но наред с това картината усложнявали различни симптоми, като намалена функция на щитовидната жлеза, възпаление на лигавицата на хранопровода, температура, прогресиращо оглушаване и загуба на зрение. Преди да се озове в университетската клиника, пациентът периодично бил приеман в различни болници с тези симптоми, но така и никой не успавял да му помогне. Спасителната намеса дошла от проф. Юрген Шефер, заклет почитател на популярния сериал с Хю Лори.
 
При поредното обсъждане на случая, той внезапно си спомнил една от сериите на "Д-р Хаус”, в която на базата на описаните симптоми, заедно със сърдечните пристъпи, гениалният доктор открил у пациента отравяне с кобалт от изкуствена бедрена става с метални елементи, която му била присадена преди време.
 
Екипът на проф. Щефер решил да провери тази версия и така изяснил, че и техният пациент претърпял присаждане на изкуствена става две години по-рано. Веднага назначили кръвен анализ, който потвърдил догадките им, защото показал завишено съдържание на хром и кобалт в организма. Последвала рентгенова снимка чрез която било установено, че имплантираната става се е повредила, вследствие на което започнало и натравянето на организма с тежкия метал.
 
Проф. Щефер вече е известен под прозвището "Германският д-р Хаус”, тъй като е посветил кариерата си на трудни за диагностициране заболявания и дори води специален курс по обучение на студенти в тази област.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023