Британски учен настоява за 4-дневна работна седмица

Работната седмица трябва да се намали до 4 дни, а през останалите 3 дни хората да почиват, смята проф. Джон Аштън,директор на Факултета по обществено здраве.
 
По неговите думи, в момента има проблем с "неравномерното разпределение на работата” – някои хора работят твърде много, а други изобщо нямат работа, пише technews.bg. Намаляването на работната седмица до четири дни ще възстанови баланса, убеден е професорът. "Часът за обяд си отиде: хората просто имат един сандвич на бюрото си и продължават да работят”, казва професорът пред Индипендънт.
 
Великобритания се счита за една от европейските страни, в които се работи най-много. Проф. Аштън смята, че при някои обстоятелства твърде многото работа може да предизвика тревожност, да подтикне хората към алкохола и да причини проблеми във взаимоотношенията.
 
Четиридневна работна седмица би била най-добрият начин да се приведе в действие идеята на Дейвид Камерън за грижовно "голямо общество”, смята Аштън. Ще намалее стресът, хората ще прекарват повече време със семействата си и ще спортуват.

Свързани новини

Алгоритъмът засега се тества ограничено

03.04.2024

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023