Пригответе се за интернет, който е 100 пъти по-бърз от Wi-Fi

Светът в крайна сметка може да се наложи да премине от Wi-Fi към Li-Fi – алтернативна технология, която, според учени, може да достига скорости от 1 гигабит в секунда в реалния свят - 100 пъти по-висока от средните скорости при Wi-Fi интернета, пише profit.bg. При тези скорости човек би могъл да свали HD филм само за няколко секунди. 
 
Компания на име Velmenni заявява, че е успяла да извади технологията от лабораториите в офиси и в промишлена среда в реалния свят в Естония, където постига тези скоростите. Технологията Li-Fi пренася данни чрез LED светлини, които примигват в рамките на наносекунди, като това е недоловимо за човешкото око. Технологията е създадена през 2011, а в лабораторна среда е успяла да демонстрира скорости от 224 гигабита в секунда. 
 
За разлика от сигнала при Wi-Fi технологията, който може да минава през стени, Li-Fi технологията е базирана на светлина и не може, така че обхватът й теоретично е по-ограничен. Заради това ограничение обаче Li-Fi технологията е по-сигурна по отношение на външен пробив. Li-Fi също така разкрива повече възможности за умни домашни уреди. В бъдеще LED крушките за дома могат да имат две функции – да осветяват дома и да помагат за създаването на мрежа в дома така, че отделните устройства да могат да комуникират помежду си, пише Mashable. 
 
Освен Velmenni, има още няколко компании, които се опитват да доставят Li-Fi технологията до клиентите, като сред тях са Oledcomm и pureLiFi, която е дело на създателя на Li-Fi Харалд Хаас. И двете компании предлагат комплекти за инсталиране на Li-Fi мрежа в офиса и в дома, а pureLiFi твърдят, че предлагат скорости на интернета от 10 мегабита в секунда в настоящия си пакет.

Свързани новини

България отчита растеж на пазара

22.03.2023

TikTok представи Series

09.03.2023

Meta Verified ще се заплаща

20.02.2023

Sony Music събра изпълнителите

10.02.2023

Чака ни неясно бъдеще, смята той

17.01.2023