4 съвета за сигурност в интернет от бивш американски шпионин

Срещу вас може и да не стои цялата мощ на правителството на САЩ, което се опитва да проследява вашата комуникация, както е в случая с бившия американски шпионин Edward Snowden, но това не означава, че не си заслужава да защитите дигиталния си живот, пише profit.bg. В интервю преди време Snowden очертава няколко бързи и лесни начина, по които средностатистическият човек може да се защити, дори и ако никога не е чувал за криптиране: 
 
Защитете комуникацията си 
Първата стъпка, според Snowden, е да кодирате телефонните си обаждания и текстови съобщения. Най-лесният начин да направите това е с приложение като Signal, например, което е безплатно и е одобрено от експерти по компютърна сигурност. 
 
Заключете твърдия диск на компютъра си 
Ако не криптирате данните си, някой, който има достъп до вашия компютър и минимални познания, може да прочете всичките ви файлове. Съветът на Snowden? Използвайте кодиране на всичките си компютърни устройства. Доста лесно е, като в Windows, Mac OS X, iOS и Android има вградени такива инструменти. 
 
Не използвайте една и съща парола на различни места 
Едно от най-рисковите неща в интернет е да използвате една и съща парола за различни сайтове. Ако някой се добере до паролата ви чрез хакване на онлайн магазин например, а тя е същата, като тази за електронната ви поща, може да имате сериозни проблеми. Snowden препоръчва да ползвате уникални пароли за всеки сайт, а това ще ви помага и да ги помните. 
 
Използвайте двустъпкова индентификация 
Двустъпковата индентификация означава, че ако се логвате в даден сайт, само вашата парола няма да е достатъчна - ще трябва да потвърдите чрез получаването на имейл или текстово съобщение. Snowden препоръчва да използвате двустъпкова индентификация навсякъде, където е възможно, като Gmail, Facebook, Twitter, Dropbox, Apple ID и т.н.

Свързани новини

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023

Настъпва важна промяна във Facebook

28.09.2023