Нова услуга на Google ни казва лъжат ли ни в новините

Нова услуга на интернет гиганта Google ще ни позволи да проверяваме дали това, което четем, е вярно, информира profit.bg. Тя е наречена Fact check. 
 
Ъпдейтът ще бъде добавен под формата на бутон в статиите на Google News, подобно на In-Depth, Opinion, Local News и Wikipedia. Благодарение на специален компютърен код, под основната статия в Google ще се появяват и други текстове, които ще помогнат на читателя да определи дали това, което чете, е вярно или подвеждащо. 
 
Първоначално новата услуга ще бъде достъпна само в САЩ и Великобритания, като ще може да се ползва и през мобилни устройства. Актуализацията идва на фона на нарастващата загриженост за истинността на статии, публикувани и споделяни онлайн. 
 
Социалната мрежа Facebook е подложена на сериозни критики за насърчаване на фалшиви новини или публикации, съдържащи неверни, неточни и потенциално обидни истории. След поредния скандал от компанията обявиха, че са променили алгоритъма на новините, но според Washington Post в социалната мрежа продължават да се появяват статии с невярна или лъжлива информация.

Свързани новини

Чака ни неясно бъдеще, смята той

17.01.2023

Полза или вреда, предстои да видим

04.01.2023

Как да се пазим от хакери по Коледа

05.12.2022

Не отлагайте!

19.08.2022

Лаптопи капитулират пред Джанет

18.08.2022