Нова услуга на Google ни казва лъжат ли ни в новините

Нова услуга на интернет гиганта Google ще ни позволи да проверяваме дали това, което четем, е вярно, информира profit.bg. Тя е наречена Fact check. 
 
Ъпдейтът ще бъде добавен под формата на бутон в статиите на Google News, подобно на In-Depth, Opinion, Local News и Wikipedia. Благодарение на специален компютърен код, под основната статия в Google ще се появяват и други текстове, които ще помогнат на читателя да определи дали това, което чете, е вярно или подвеждащо. 
 
Първоначално новата услуга ще бъде достъпна само в САЩ и Великобритания, като ще може да се ползва и през мобилни устройства. Актуализацията идва на фона на нарастващата загриженост за истинността на статии, публикувани и споделяни онлайн. 
 
Социалната мрежа Facebook е подложена на сериозни критики за насърчаване на фалшиви новини или публикации, съдържащи неверни, неточни и потенциално обидни истории. След поредния скандал от компанията обявиха, че са променили алгоритъма на новините, но според Washington Post в социалната мрежа продължават да се появяват статии с невярна или лъжлива информация.

Свързани новини

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023

Настъпва важна промяна във Facebook

28.09.2023