Нов смартфон ще изследва качеството на продуктите

Китайската компания Changhong представи смартфон с вграден сензор SCIO, който позволява на своите собственици да узнаят химичния състав на хранителни продукти и лекарства, информират от manager.bg. Премиерата бе на изложението зa битова техника Consumer Electronics Show 2017 в Лос Анжелис, съобщава Digital Trends.

Портативният SCIO сензор, разработен от голямата американска компания Analog Devices, работи чрез изпращане на импулс, близък до инфрачервената светлина, благодарение на който се регистрират молекулите на съдържащите се вещества. Полученият обратен сигнал се изпраща към сървър, където информацията се сравнява с огромна база данни. 

Обикновено тези спектрометри не са евтини и се използват главно в заводи и лаборатории. Разработчиците обаче са съумели да адаптират устройството за смартфони, като са намалили размера и съответно разходите по изработването му. 

За да разберете химичния състав на продукта е достатъчно смартфона да се доближи на няколко милиметра до продукта. Общото време на анализа отнема само няколко секунди. Новият смартфон е в състояние да определи например, дали млякото не е пресечено, какъв е съставът на сладкото от ягоди, какво е количеството алкохол в коктейлите, има ли токсични вещества в една чиния с храна. Смартфонът може да провери автентичността и на лекарства, тъй като не малка част от най-полулярните, като виагра например, нерядко биват фалшифицирани, според изданието.

Свързани новини

"Морско синьо" и Евелина Павлова

18.07.2024

Децата на София празнуваха с Радио FM+!

03.06.2024

И отново "Празник на детските усмивки"!

21.05.2024

Бой банда от 80-те години се завръща

11.03.2024

Профилактика на Копитото

10.10.2023