4 нови технологии, които скоро ще променят живота ни

1. Умни домове
И днес разполагаме с многобройни неща в дома, които могат да се свържат с интернет и да доставят информация и данни, пише infobulgaria.info. Повечето домашни технологии обаче не са така "умни". Новите поколения "умни телевизори" днес са само началото. Идват "умно осветление", "умни врати с умни заключалки", "умно отопление" и пр. Всички тези нови технологии ще могат да се програмират с мобилни устройства и от далечно разстояние от дома. Това вече не е особено висока технология.
 
Скоро обаче ще дойдат приборите и уредите комбинирани с  изкуствен интелект. Представете си перална машина, която сама ще определи вида на прането, с което сте я заредили и автоматично ще избере подходящата програма или ще ви предупреди, че сред дрехите има такива, които не бива да се перат заедно. Или представете си, ако същата умна пералня е свързана с доставчика на електроенергия, ще може да решава кога да заработи, за да използва най-евтината разполагаема енергия в момента. Или ако вашият фризер също така е свързан с доставчика на енергия може да се изключва за кратко време в пиковите часове.
 
Разбира се тук главният проблем е сигурността. Всичко, свързано с интернет, е подходящо за "хакване", а домът ни трябва да е мястото, където сме най-сигурни. Но технологиите работят и по тези проблеми и скоро ще има решения и за сигурността.
 
2. Виртуални помощници
Секретарите играят важна роля за бизнеса, за неговата организация и програма. Това обаче са неща, които могат да се автоматизират. Вече има такива софтуерни програми, които могат да сравнят заетостта на хората, които трябва да участват в дадена среща, да определят нейния час и място. През следващите години ще видим машини, които ще правят много по-сложна организация за бизнеса, отколкото е организацията на една среща. Машините ще подбират екипите на мениджърите по дадени проекти, за да повишат ефективността. Въпросът ще бъде доколко хората ще отстъпят личното си пространство на машините?
Не са далечно бъдеще и роботите – домашни помощници. До 10-15 години около 10% от семействата по света ще разполагат с такива.
 
3. Роботи–лекари с изкуствен интелект
Живеем във време, в което редица нови технологии в медицината променят грижата за здравето ни, но как ще се почувстваме ако машини с изкуствен интелект ни поставят диагнозите и определят лечението? Вече има компании, които работят по въпроса и обещават скоро изкуственият интелект да поставя по-точни и навременни диагнози от тези на лекарите. Това идва да запълни нуждата от лекари, която вече се чувства в много страни. Вероятно ще се получи ново разделение на труда, като изкуственият интелект ще поставя диагнозата, а лекарите ще лекуват заболяването?
 
Фирма разработва вече "тоалетна-лаборатория", която автоматично ще анализира урината и екскрементите в реално време. Обещават да е налична след няколко години. Резултатът автоматично ще отива при изкуствения интелект, който ще поставя диагнозата, а чак след това ще идва ред на лекаря, ако има нужда от него.
 
4. Автономни автомобили и дронове
Това е нещо, което реално ще промени ежедневието на хората в съвсем близко бъдеще. Автономните коли ще бъдат много по-безопасни, защото ще имат много повече сензори от хората и защото автоматично ще комуникират помежду си, за да избегнат произшествия и пр.
 
Автономните автомобили ще могат да доставят продукти и материали директно до дома на потребителя. Очаква се първите автономни автомобили да се появят масово към края на 20-те години. Развитието на автономните превозни средства няма да спре с автономните автомобили по пътищата. Идват и летящите автомобили. Вече се планират "летящи магазини", които могат да изпращат заявени продукти на домашен адрес с дронове.
 
Редица днешни технологии ни позволяват да надникнем в не толкова далечното бъдеще и да помечтаем (или да се ужасим).

Свързани новини

Целият музикален бранш на едно място

05.03.2024

След спрян лиценз в TikTok

02.02.2024

Новини от Meta

25.01.2024

Плащаме за Facebook и Instagram

01.11.2023

Ново във видеоплатформата

20.10.2023