"Фейсбук" смени името си - ще се казва "Мета"

Компанията "Фейсбук" обяви, че отсега нататък ще се нарича "Мета" (Meta). Това обяви основателят на компанията Марк Зъкърбърг на презентация по темата, информира dnevnik.bg. 
 
 
Промяната е част от усилията на "Фейсбук" да се дистанцира от бизнеса с най-популярната в света социална мрежа, на фона на редица скандали, и да се преориентира към новия си интерес - метавселената. За промяната съобщи преди дни американското издание The Verge.
 
През юли "Фейсбук" обясни, че набира екип за разработката на "метавселена", чието ядро са проекти за виртуална и допълнителна реалност да свързване на цифровия свят. Идеята е потребителите да имат достъп до "метавселената" чрез устройства за виртуална и добавена реалност, в които компанията, чрез Facebook Reality Labs, вложи значителна част от усилията си в последните месеци.
 
Отделните платформи за общуване като "Фейсбук", "Уотсап" и "Инстаграм" няма да променят името си - промяната се отнася само за компанията-майка. Подобна промяна имаше и компанията, създала Гугъл, която от 2015 се нарича "Алфабет".
 
В случая на "Фейсбук", промяната съвпада с жестока репутационна криза след изтекли документи, според които компанията е знаела за токсичния ефект на "Инстаграм" върху самочувствието на подрастващите, и след разкрития за високата търпимост към съдържащо насилие съдържание - всичко това толерирано и/или прикривано, в името на по-големи печалби.
Тя върви ръка за ръка с промяна и на логото - досегашното бяло f на син фон се заменя от син знак на бял фон, подобен на символа за безкрайност. Зъкърбърг отбеляза по време на презентация като част от събитието "Фейсбук Кънект", че промяната цели да демонстрира различните идентичности на компанията - тя не е просто собственик на едноименната социална мрежа, а има и други проекти.

Свързани новини

България отчита растеж на пазара

22.03.2023

TikTok представи Series

09.03.2023

Meta Verified ще се заплаща

20.02.2023

Sony Music събра изпълнителите

10.02.2023

Чака ни неясно бъдеще, смята той

17.01.2023