Учени кръстиха противогъбично вещество на Киану Рийвс

Учени от Института "Лайбниц" за изследване на природни продукти и инфекциозна биология са открили ново естествено вещество с мощни антимикробни и противогъбични свойства, съобщава life.dir.bg.
 
Веществото се произвежда от бактерии от рода Pseudomonas. Новата група молекули е наречена "кианумицини" - на името на холивудския актьор Киану Рийвс. Учените обясняват избора си с това, че веществата убиват патогените толкова ефективно, колкото и героите в екшън филмите, изиграни от актьора.
 
 
Направените експерименти са показали, че молекулите успешно се борят с гъбичката Botrytis cinerea, която причинява сиво гниене по растенията и води до огромни загуби на реколта.
 
Активната съставка кианумицин потиска и гъбички, които представляват опасност за хората, като Candida albicans. В същото време тя е безвредна за здравите растителни и човешки клетки. Веществото освен това се разгражда напълно в почвата, без да я замърсява.
 
Противогъбичният ефект на кианумицина се дължи на няколко токсина, непознати досега на науката. Молекулата е ефективна срещу гъбичките дори в ниски концентрации.
 
Учените отбелязват, че кианумицините могат да се превърнат не само в екологична алтернатива на пестицидите, но и в основа за ново поколение противоинфекциозни средства.

Свързани новини

Кои са победителите на наградите БАФТА?

19.02.2024

И Марк Ръфало на Алеята на славата

15.02.2024

Сериал на HBO с българско участие

12.02.2024

Ако нарушиш правилата, ще си платиш

31.01.2024

Генезисът и началото на предстоящото

24.01.2024